Käsitys perustui siihen, että tutkimuksissa Kuun kivistä oli löydetty selviä magnetoitumisen merkkejä.
Tästä syystä päädyttiin dynamoteorian mukaiseen päätelmään: syvällä Kuun sisällä sulat sähköä johtavat aineet saivat virtauksillaan aikaan pysyvän magneettikentän.
Uudet analyysit ovat osoittaneet tuolloisen johtopäätöksen vääräksi. Ensinnäkin nyt tiedetään, että Kuun ydin on ilmeisesti liian kompakti toimiakseen geodynamona, ja toiseksi on voitu esittää paljon todennäköisempi selitys vanhojen kuukivien magneettisille jäljille.
Kun magnetoitumattomat kuukivet altistuivat magneettikentälle, niistä tuli magneettisia, ja siinä tapauksessa, että Kuulla oli tuolloin magneettikenttä, analysoitavien kivien olisi pitänyt olla magneettisia jo keräyshetkellä.
Syynä magnetismin merkkeihin on se, että kiertolaista, jolta puuttuu magneettikentän antama suoja, ovat pommittaneet miljardien vuosien ajan magneettiset komeetat ja asteroidit.
Nasa aikoo palata Kuuhun vuonna 2024, ja uusi käsitys on mielenkiintoinen tulevan kuuohjelman kannalta. Magneettikentän puuttuminen merkitsee nimittäin sitä, että harvinaisia mineraaleja esiintyy luultua enemmän.