Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Sarah Stewart/UC Davis based on NASA rendering
Maailmankaikkeus - Kuu

Kuu syntyi ennen kuin Maa jähmettyi

Kuu sai muotonsa, kun Maa oli munkkirinkilän muotoinen pilvi nestemäistä ja kaasumaista kiveä. Näin kuuluu uusin teoria Kuun synnystä.

Noin 4,5 miljardia vuotta sitten nuoreen maapalloon törmäsi Marsin kokoinen taivaankappale. Kolarin seurauksena iso osa Maan aineesta irtosi ja jäi kiertämään Maata. Tästä massasta muotoutui ajan mittaan maapallon nykyinen kiertolainen.

Näin menee tähän asti yleisesti hyväksytty teoria Kuun synnystä. Asia saattaa kuitenkin olla monimutkaisempi kuin on oletettu. Tutkijaryhmä, johon kuuluu muun muassa yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tähtitieteilijöitä, on esittänyt uuden selitysmallin.

Sen mukaan Maa muuttui törmäyksen seurauksena niin sanotuksi synestiaksi eli munkkirinkilän muotoiseksi pilveksi, joka koostui nestemäisessä ja kaasumaisessa olomuodossa olleesta kivestä.

Nesteytynyt kallio muodosti Kuun

Törmäyksen jälkeen pilvessä vallitsi 3 000–4 000 asteen lämpötila ja erittäin suuri paine. Jossakin pilven kohdassa nestemäinen aine alkoi kasautua kappaleeksi, josta myöhemmin muotoutui Kuu.

Muutaman vuosisadan kuluessa pilvi jäähtyi ja kutis­tui ja Kuu päätyi kiertämään muun pilven ulkopuolelle. Sen jälkeen rinkulapilvestä muodostui vähitellen maapallo.

Tutkijoiden mukaan uuden teorian puolesta puhuu kaksi asiaa. Se selittäisi, miksi Kuussa on vähemmän helposti kaasuuntuvia alkuaineita kuin Maassa.

Kuumassa kaasupilvessä sellaiset aineet eivät olleet ehtineet tiivistyä ennen kuin Kuu syntyi. Synestia voi myös syntyä erilaisista taivaankappaleiden törmäyksistä, mikä lisää teorian todennäköisyyttä.

Nykyteoria pitää paikkansa vain, jos nuoreen Maahan on törmännyt täsmälleen tietyn kokoinen taivaankappale.

Kuu syntyi rengaspilvestä

Kun toinen taivaankappale törmäsi Maahan, se hajosi hehkuvaksi rengas­maiseksi pyöriväksi pilveksi, josta ensin syntyi Kuu ja sitten taas kiinteä Maa.

Lue myös:

Ihminen

Tutkijat: Uusi lääke nollaa jetlagin

9 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
auto salama
Salamat

Onko auto ukonilmalla turvallinen paikka?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota