Kuu syntyi ennen kuin Maa jähmettyi
Kuu sai muotonsa, kun Maa oli munkkirinkilän muotoinen pilvi nestemäistä ja kaasumaista kiveä. Näin kuuluu uusin teoria Kuun synnystä.

Noin 4,5 miljardia vuotta sitten nuoreen maapalloon törmäsi Marsin kokoinen taivaankappale. Kolarin seurauksena iso osa Maan aineesta irtosi ja jäi kiertämään Maata. Tästä massasta muotoutui ajan mittaan maapallon nykyinen kiertolainen.
Näin menee tähän asti yleisesti hyväksytty teoria Kuun synnystä. Asia saattaa kuitenkin olla monimutkaisempi kuin on oletettu. Tutkijaryhmä, johon kuuluu muun muassa yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tähtitieteilijöitä, on esittänyt uuden selitysmallin.
Sen mukaan Maa muuttui törmäyksen seurauksena niin sanotuksi synestiaksi eli munkkirinkilän muotoiseksi pilveksi, joka koostui nestemäisessä ja kaasumaisessa olomuodossa olleesta kivestä.
Nesteytynyt kallio muodosti Kuun
Törmäyksen jälkeen pilvessä vallitsi 3 000–4 000 asteen lämpötila ja erittäin suuri paine. Jossakin pilven kohdassa nestemäinen aine alkoi kasautua kappaleeksi, josta myöhemmin muotoutui Kuu.
Muutaman vuosisadan kuluessa pilvi jäähtyi ja kutistui ja Kuu päätyi kiertämään muun pilven ulkopuolelle. Sen jälkeen rinkulapilvestä muodostui vähitellen maapallo.