Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailmankaikkeus - Kuu

Kuu loistaa taivaalla valtavan kokoisena

Naapurimme muuttuu superkuuksi sunnuntaina. Silloin se on erittäin lähellä Maata ja on täydenkuun aika, minkä vuoksi se näyttää jättimäisen suurelta.

Kosmista naapuriamme – Kuuta – kutsutaan superkuuksi, kun se sunnuntaina 3. joulukuuta osuu radallaan lähimpänä maapalloa olevaan kohtaan ja vaikuttaa kirkkaammalta ja suuremmalta kuin yleensä.

Näyttävä superkuuilmiö syntyy silloin, kun Kuuon täydenkuun vaiheessa ja samalla sen etäisyys Maasta on pienin mahdollinen tai ainakin hyvin lähellä sitä.

Tämä tapahtuu juuri sunnuntaina, kun Kuu on 357 987 kilometrin päässä Maasta.

Superkuun aikana Kuu näyttää 7 prosenttia suuremmalta ja 16 prosenttia kirkkaammalta kuin tavallisesti.

Näytös alkaa kello 17.47, kun Kuu virallisesti on täysi. Superkuuilmiö saavuttaa kuitenkin huippunsa vasta, kun Kuu on lähimmillään Maata, maanantaina kello 10.45.

Täysikuu voittaa uudenkuun

Kuun kiertorata on pitkänomainen ja soikea. Pistettä, jossa Kuu kuukausittaisella kierrollaan tulee lähimmäs Maata, kutsutaan perigeumiksi.

Ajoittain perigeum sattuu samaan ajankohtaan kuin uusi- tai täysikuu, ja molemmissa tilanteissa tähtitieteilijät kutsuvat ilmiötä superkuuksi.

Maasta superkuuta voidaan kuitenkin ihailla vain täydenkuun aikaan. Uudenkuun aikaan Kuu ei näy Maahan, koska se jää juuri Maan ja Auringon väliin.

Optinen harha suurentaa Kuuta

Paras ajankohta superkuun tarkkailuun on juuri auringonlaskun jälkeen, jolloin Kuu on matalalla.

Tuolloin syntyy optinen harha, jonka vuoksi Kuu vaikuttaa mielestäsi vielä suuremmalta kuin sen ollessa korkealla taivaalla, koska juuri horisontin yllä Kuun laajuutta tulee verranneeksi ympäröivän maiseman ja ihmisten kokoon.

Jos sunnuntaina ja maanantaina on kovin pilvistä, voit katsella superkuuta sunnuntaina kello 18:sta alkaen napsauttamalla tästä: Virtual Telescope Project.

Lue myös:

Kuu

30. kesäkuuta: Tutki Kuun sinisiä laavatasankoja

8 minuuttia
täysikuu
Kuu

TÄYSIKUU - Kuu valaisee yötaivaan

4 minuuttia
Kuun vaiheet
Kuu

Kuun vaiheet

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota