Kuu ja viisi planeettaa kohtaavat toisensa

18. kesäkuuta 2022: Kuu, Saturnus, Jupiter, Mars, Venus ja Merkurius. Ne ovat nyt samassa rivissä – ja Etelä-Suomessa voit erottaa ne taivaalta paljain silmin.

Tietoja ilmiöstä

Aamuyöllä 18. kesäkuuta Kuu on samassa rivissä monien planeettojen kanssa.

Heti Kuusta vasemmalle on Saturnus-kaasujättiläinen, vähän kauempana vasemmalla Aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter sekä pieni punainen naapurimme Mars.

Vielä kauempana on Venus, ja hyvällä onnella voit erottaa Merkuriuksenkin. Planeetat tosin näkyvät valoisan yön vuoksi vain eteläisimmässä Suomessa, parhaiten näkyy Jupiter.

Useimmat planeetoista vaikuttavat kirkkailta tähdiltä, mutta jos katsot tarkasti, vaikka kiikarilla, huomaat, että Saturnus poikkeaa muista.

Sen valtavat renkaat antavat sille erityisen soikean muodon. Kuun ja planeettojen lähikohtaaminen on tietenkin vain illuusio. Esimerkiksi Kuun ja Saturnuksen välinen etäisyys on 1,4 miljardia kilometriä, mikä vastaa yli yhdeksänkertaisesti Maan ja Auringon välimatkaa.

Opas ilmiöön

Stjernehimmel 9
©

Missä ja milloin?

Kuuta ja planeettoja voit tarkkailla eteläisimmässä ­Suomessa aamuyön tunteina 18. kesäkuuta. Ne näkyvät tunnin pari, ennen kuin planeetat hukkuvat valoon jo ennen auringonnousua.

Näkyvyys?

Kirkkaimmat taivaankappaleista näkyvät ilman apuvälineitä. Ne ovat matalalla horisontin yllä etelän ja idän suunnalla, planeetat Kuun vasemmalla puolella.

Saturnuksen soikea muoto erottuu kiikarilla tai kaukoputkella. Jos haluat valokuvata näkymän, käytä jalustaa ja teleobjektiivia. Varo ylivalottamasta Kuuta, joka loistaa voimakkaasti.