Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Millainen Maa olisi, jos sillä ei olisi Kuuta?

Millainen vaikutus Kuulla on ollut Maahan ja elämän kehittymiseen?

Shutterstock

Kuu ja varsinkin sen synnyttämä vuorovesi-ilmiö ovat vaikuttaneet ratkaisevasti Maan kehitykseen. Varhaisen Maan vuorokausi kesti vain viisi tuntia, mutta miljoonien vuosien aikana vuorovesivoimat jarruttivat maapallon pyörimisliikettä niin, että vuorokausi venyi 24-tuntiseksi.

Ajan mittaan Kuu ajautui kauemmaksi Maasta, mutta sen painovoiman vaikutus Maahan pysyi suurena. Nousu- ja laskuveden vaihtelu loi rannikoille laajoja alueita, joilla merieläimet jäivät ajoittain kuiville. Suurin osa niistä kuoli, mutta miljoonien vuosien aikana osa lajeista sopeutui maaelämään ja ensimmäiset sammakkoeläimet ja hyönteiset alkoivat levitä mantereille.

Maan sisus kuumeni

Vuorovesivoimat vaikuttivat myös pintaa syvemmällä. Niin maankuori kuin sen alla olevat kerroksetkin joutuivat jatkuvaan liikkeeseen. Liike-energia lämmitti Maan sisuksia entisestään niin, että ydin suli. Sula ydin ylläpitää voimakasta magneettikenttää, joka suojaa Maata avaruudesta tulevalta haitalliselta säteilyltä.

Suurimman kiitoksen Kuu kuitenkin ansaitsee siitä, että se on vakauttanut Maan akselin kallistuskulman. Nykyinen 23,5 asteen kallistus tuottaa joskeenkin pysyvät ilmastovyöhykkeet ja säännöllisen vuodenaikojen vaihtelun. Ilman Kuuta Maan kallistuskulma voisi heitellä yli 45 astetta. Siitä seuraisi vaikeasti ennustettavia ilmastonmuutoksia: sademetsät voisivat äkkiä jäädä jään alle. Sellaisissa oloissa ihmislajikin olisi saattanut jäädä kehittymättä.

Kuu antoi vauhtia tähtitieteelle

Jo varhaiset ihmiset seurasivat Kuun vaiheita taivaalla, ja kierto uudestakuusta täyteenkuuhun on ollut keskeinen ajan mittayksikkö useimmissa kulttuureissa.

Kuun vaiheiden tarkkailu johti kalenterien kehittämiseen. Kuun havainnointi auttoi myös ennustamaan auringonpimennyksiä. Vähitellen Kuun ja muiden taivaankappaleiden seuraamisesta syntyi oma tieteenalansa.

Kaikki kuunpimennyksestä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota