Shutterstock
Superkuu

Juuri nyt: Täysikuu on SUURI tänä iltana

Kuu on nyt tavallista lähempänä – ja suurempi. Näin voit tarkastella helposti sen korkeita vuoristoja, meteoriittikraattereita ja laavatasankoja. Lue tästä lisää vaikuttavasta näystä.

Maa ei sijaitse keskellä Kuun kiertorataa, eikä Kuun rata ole pyöreä vaan soikea. Epäsäännöllinen muoto johtuu Kuun nopeuden ja Maan painovoiman yhteisvaikutuksesta.

Tietyssä radan pisteessä Kuun vauhti kiihtyy ja Kuu ajautuu kauemmas Maasta. Maan painovoima kuitenkin vetää Kuuta puoleensa, ja sen vauhti hidastuu.

Lopuksi Kuu jälleen kulkeutuu kohti Maata, ja matkalla Maan painovoima kiihdyttää sen vauhtia. Kun Kuu on kiertänyt Maan, sillä on jälleen niin paljon vauhtia, että se loittonee Maasta.

Kun Kuu on lähinnä Maata tässä kuukausittaisessa kierrossaan, se näyttää täyttävän taivaasta 14 % enemmän kuin ollessaan radallaan kauimmaisessa pisteessä.

Siksi sinulla on nyt hyvä tilaisuus tutkia Kuun pintaa, sillä jo kiikarilla erotat pintaa kirjovat meteoriittikraatterit, vuoristot, rotkot ja tasangot.

Seuraa astronauttien jalanjälkiä

Ota kiikari käteen ja tutki tarkemmin Kuun nähtävyyksiä, kuten valtavaa sinertävää laavatasankoa, jonne Apollo 11 laskeutui vuonna 1969.

Pieni planeetta iskeytyi Kuuhun

Halkaisijaltaan 250-kilometrinen protoplaneetta iskeytyi Kuuhun neljä miljardia vuotta sitten. Kraatteri täyttyi laavalla, joka jähmettyi.

Meteoriitti levitti pölyviivat

108 miljoonaa vuotta sitten Kuuhun törmäsi meteoriitti. Iskun lennättämät pölyviivat ulottuvat 1 500 kilometrin päähän kraatterista.

Apollo 11 päätyi laavatasangolle

Vuonna 1969 Apollo 11 laskeutui kraatterin eteläosaan. Jähmettynyt laava näyttää sinertävältä, koska siinä on paljon metalleja.

© Shutterstock

OPAS ILMIÖÖN

Superkuu
© Jesper Grønne

Toimi näin

MISSÄ JA MILLOIN?

Keskiyön jälkeisinä tunteina 1. ja 31. elokuuta Kuu on matalalla etelässä tai kaakossa. Nähdäksesi sen mene korkealle paikalle, mistä avautuu esteetön näkymä horisonttiin. Pohjoisimmassa Suomessa Kuu ei 1.8. nouse lainkaan.

NÄKYVYYS?

Paljain silminkin näkee, ettei Kuun pinta ole joka paikasta samanlainen. Tavallinen kiikari tarjoaa kuitenkin selvästi tarkemman kuvan.

Jos käytössäsi on kaukoputki (ei tarvitse olla moottoroitu), suuntaa se Kuun kiekon oikeaan laitaan. Seuraa sitten, miten Kuu vähitellen katoaa näkökentästä. Kaukoputki paljastaa Kuun pinnasta erittäin pieniä yksityiskohtia.