Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Joulunajan Kuu kietoo talviyön hopeiseen hohteeseen

KUUOPAS: 12.–13. joulukuuta täysikuu valaisee talviyötä loisteellaan ja tarjoaa samalla harvinaisen näyn. Kuun napa-alueiden kraatterit erottuvat nyt selvästi.

NASA

JOULUN KUU

Juuri ennen joulua näyttäytyvää täysikuuta on kutsuttu Joulun Kuuksi ja Kylmäksi Kuuksi. Se loistaa taivaalla koko komeudessaan joulukuun 12. ja 13. päivän välisenä yönä.

Kylmällä hopeanhohteellaan Kuu varoittaa perinteisesti tulevista talven pakkasista. Samalla se antaa kiinnostuneelle harrastaja-astronomille mainion tilaisuuden tarkkailla Kuun uloimpia kraattereita.

Kuun etelänapaa täplittävät suurten ja pienten meteoriitti-iskujen synnyttämät kraatterit. Koska Kuulla ei ole kaasukehää, meteoriitit iskeytyvät suoraan pintaan vauhdin hidastumatta. Siten jo 30 senttimetrin levyinen kivenkappale voi uurtaa kraatterin, jonka läpimitta on 20 metriä.

© NASA

Yleensä Kuun kraatterit näkyvät selvimmin 2–12 päivän ajan ennen täysikuuta, etenkin Kuun pinnan valoisan ja pimeän osuuden rajalinjalla. Siinä kohdassa auringonvalo osuu pintaan vinosti ja valaisee kraatterien reunat, kun taas itse kraatterien aukot jäävät pimeään. Kontrasti saa kraatterit näkymään selvästi.

Täysikuun aikana auringonvalo osuu suoremmin kraattereihin ja valaisee ne pohjastaan, jolloin niitä on vaikeampi erottaa. Kuun napojen lähellä olevat kraatterit ovat kuitenkin poikkeus – niihin valo edelleen osuu vinosti niin, että muodostelmissa on selvät kontrastit ja ne näkyvät hyvin Maahan.

Kun kraatterin reuna on Auringon valaisema ja itse kraatteri on varjossa, syntyy kontrasti, jonka ansiosta Kuun arpista pintaa on helppo tarkastella Maasta.

© NASA

KUUOPAS

TOIMI NÄIN:

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Kuu nousee koillishorisontin ylle 12. joulukuuta hieman ennen klo 15:ta Etelä-Suomessa ja pysyy taivaalla seuraavaan aamuun asti.

    Täysikuu on 99,7 %:sti täysi kello (17:00). Myöhemmin illalla se näyttää liikkuvan taivaan halki edelleen kauniin pyöreänä.

  • NÄKYVYYS?

    Suuret Kuun kraatterit erottuvat tummina läiskinä myös paljain silmin katsottaessa, mutta kiikari tai pieni kaukoputki tuo ne vielä paljon paremmin esiin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota