Aina siitä asti, kun ihmiskunta keksi kirjoituksen, tietoa on yritetty säilyttää ja siirtää jälkipolville. Nyt Lonestar Data Holding -yritys aikoo tallentaa tietoa Kuuhun sijoitettaviin tietopankkeihin.
Ajatus luoda tietopankkeja tulevaisuutta varten ei ole millään muotoa uusi. Yksi tunnetuimmista hankkeista on Huippuvuorten siemenholvi, jota kutsutaan myös Tuomiopäivän holviksi. Sinne on talletettu pakkaseen yli 3 miljoonaa siementä sotien, epidemioiden ja ilmastonmuutoksen varalta.
Vuonna 2017 siemenholvikin tosin kärsi ilmastonmuutoksesta johtuvan ikijään sulamisvesien aiheuttamista tulvista. Ei ihme, että Lonestar tähtääkin nyt Kuuhun.
Kuun datapankit
Hanke jo ohittanut ideointiasteen, ja yritys ilmoitti huhtikuussa, milloin ensimmäiset kaksi lentoa Kuuhun suoritetaan.
Lonestar on nimittäin hankkinut tilaa Nasan kaupallisilta yksityislennoilta Kuuhun.
Ensimmäinen lento, Intuitive Machines 1, tapahtuu jo vuoden 2022 lopulla. Lonestar aikoo sen aikana suorittaa alustavia ohjelmistotestejä säilyttämällä pientä määrää dataa laskeutujassa kahden viikon ajan.
Seuraavalla, Intuitive Machines 2 -lennolla vuonna 2023 Kuuhun etelänavan lähistölle aiotaan viedä ensimmäinen varsinainen datalasti. Jääporan lisäksi Lonestar aikoo kuljettaa Kuuhun kirjan kokoisen tallennusyksikön, jossa on tilaa 16 teratavulle dataa. Laitteella on tarkoitus tehdä tallennus- ja lataustestejä.
Koska Kuun toinen puoli on vuorovesi-ilmiön vuoksi aina lukittuneena Maata kohti, Maan ja Kuun välille voidaan luoda vakaa ja suora tiedonsiirtoyhteys. Tutkijat ovat jo pitkään ehdottaneet Maata koskevan tärkeän tiedon tallentamista Kuuhun, mutta kiertolaisella vallitsevat olosuhteet ovat tietokonepalvelimille haastavia.
Haasteita muodostavat myös se, että palvelimia ei voida huoltaa ihmisvoimin säännöllisesti, ja se, että Kuussa lämpötila vaihtelee päivän 106 asteesta yön –183 asteeseen. Kuulla ei ole myöskään Maan tavoin kaasukehää suojaamassa sen pintaa kosmiselta säteilyltä.