Shutterstock
Kuu astronautti

Euroopan avaruusjärjestöllä on kunnianhimoinen Kuu-suunnitelma

Esan johtaja uskoo, että Kuun taloudellinen potentiaali selviää seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

Euroopan avaruusjärjestön Esan johtaja Josef Aschbacher sanoo haastattelussa olevansa vakaasti sitä mieltä, että Kuuhun lentää tämän vuosikymmenen kuluessa eurooppalainen astronautti.

Aschbacher arvioi, että Kuun taloudellinen potentiaali selviää kymmenen vuoden kuluessa.

"Kuun mahdollisuuksien kestävässä hyödyntämisessä olemme tällä hetkellä vasta alkuvaiheessa”, Aschbacher sanoo.

Vaikkakaan Kuun taloudellista potentiaalia ei vielä tunneta, Aschbacher totetaa, että hän "henkilökohtaisesti uskoo sen olevan satsauksen arvoinen”.

Vaikea kausi Esalle

Budjetti on keskeisessä asemassa, toteaa Esan johtaja. Euroopan avaruusjärjestöllä on jäsenmaiden kokous marraskuussa. Kokouksessa päätetään seuraavan kolmen vuoden budjetti.

Viime vuosi ei ole ollut Esalle helppo. Järjestön Ariane 6 -raketti ei vieläkään ole noussut ilmaan, ja eikä järjestön osuus Artemis-hankkeesta ole vielä matkalla Kuuhun.

Johtaja toteaa kuitenkin, että viime vuosina Esa on myös onnistunut monessa hankkeessaan.

Aschbacher totetaa, että Vega-C-raketti on tehnyt ensi lentonsa, ja Esa ja EU ovat sopineet yhteistyöstä avaruuskonferenssissa.

Venäjän ilmoitus siitä, että se vetäytyy Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) toiminnasta, kun maa saa oman avaruusasemansa, on aiheuttanut epävarmuutta Esan ja maailman muiden avaruusjärjestöjen piirissä.

Vaikka ISS-aseman tulevaisuus onkin epävarma, uusi astronauttisukupolvi lentää pian Kuuta kiertävälle pienelle Lunar Gateaway -asemalle, toteaa Aschbacher.