3 kuuilmiötä kerralla

Tämän viikon keskiviikolle osuu kolme kuuilmiötä: samaan aikaan koetaan sekä täysikuu että kuunpimennys ja lisäksi Kuu on lähellä Maata. Yhdysvalloissa tällaista harvinaista yhteensattumaa kutsutaan nimellä Super Blue Blood Moon.

© NASA

Keskiviikkona on ensimmäisen kerran 35 vuoteen mahdollisuus nähdä kolmen samanaikaisen kuuilmiön luoma näky, jota Yhdysvalloissa kutsutaan nimellä Super Blue Blood Moon.

Harvinainen näky syntyy näistä ilmiöistä:

1. Superkuu

Näyttävä superkuuilmiö syntyy silloin, kun Kuu on täydenkuun vaiheessa ja samalla sen etäisyys Maasta on pienin mahdollinen tai ainakin hyvin lähellä sitä. Silloin Kuu näyttää 14 prosenttia suuremmalta ja 30 prosenttia kirkkaammalta kuin normaalisti.

Syy siihen, että Kuun ja Maan välinen etäisyys vaihtelee, on Kuun pitkänomainen ja soikea kiertorata.

2. Kuukauden toinen täysikuu

Kun samassa kalenterikuukaudessa koetaan kaksi täysikuuta, niistä jälkimmäinen on Yhdysvalloissa saanut nimen Blue Moon. Kuu ei ole sininen, vaikka nimitys siihen viittaakin.

Suomeksi kuukauden toisella täysikuulla ei ole omaa erityistä nimeä.

3. Verikuu

Verikuu on sama kuin täydellinen kuunpimennys. Ilmiö syntyy, kun Kuu on Aurinkoon nähden vastakkaisella puolella Maata.

Täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu on kokonaan Maan täysvarjossa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että Kuu olisi näkymättömissä.

Kun Auringon säteet osuvat Maan ilmakehään, ne taittuvat niin, että vain pitkäaaltoinen punainen valo jatkaa matkaansa ja osuu Kuuhun. Siksi Kuu loistaa punaisena verikuuna.

Suomessa keskiviikon kuunpimennys näkyy parhaiten maan pohjoisosissa, ja aivan kokonaan täydellinen vaihe näkyy vain Inarin ja Utsjoen kuntien alueella.

Katso Nasan live-lähetystä

Tämä harvinainen ilmiö koetaan 31. tammikuuta, mutta valitettavasti se ei näy kaikkialla maapallolla.

Parhaiten se näkyy Venäjällä, Aasiassa, Australiassa, suuressa osassa Yhdysvaltoja ja Tyynen valtameren saarilla.

Me muut voimme seurata Nasan live-lähetystä, joka välittää kokemuksen kello 12.30 keskiviikkona.

Korjaus: Aiemmin artikkelissa luki, että vastaava kuuilmiö koettiin edellisen kerran 150 vuotta sitten. Nasan tutkijoiden mukaan edellisestä kerrasta on kuitenkin vain 35 vuotta. 30. joulukuuta 1982 vastaava täydenkuun aikaan tapahtunut kuunpimennys näkyi paikoin itäisellä pallonpuoliskolla, muun muassa Japanissa. Läntisellä pallonpuoliskolla täysikuu näyttäytyi kuitenkin aikaeron vuoksi hieman liian aikaisin, joten Pohjois-Amerikassa vastaava kolmen sattuman kuuilmiö nähtiin edellisen kerran vuonna 1866.