Kuu

Kuu

Kuu

Maalla on vain yksi kiertolainen, mutta muilla planeetoilla on useita kuita. Kuulla on suuri merkitys Maalle. Kuu on myös yksi taivaan kauneimmista ilmiöistä, joita voi tarkkailla paljain silmin. Miten ainutlaatuinen Maan Kuu on? Ja kuka astui ensimmäisenä Kuun pinnalle? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen tältä sivulta, jonne on koottu Tieteen Kuvalehden parhaat Kuuta käsittelevät artikkelit. Opi lisää Kuusta ja lue tuoreimmat tutkimustulokset.
Ensimmäinen ihminen Kuussa

Ensimmäinen ihminen Kuussa

Heinäkuussa 1969 astronautti Neil Armstrong astui ensimmäisenä Kuun pinnalle. ”Pieni askel ihmiselle, suuri harppaus ihmiskunnalle” – Neil Armstrongin kuuluisat sanat olivat huipentuma kahdeksan vuoden valmisteluille, joiden parissa 400 000 ihmistä oli ahkeroinut toteuttaakseen tutkijoiden haaveen. Kuuhun on laskeuduttu kaikkiaan kuusi kertaa, ja toistaiseksi Kuu on ainoa vieras taivaankappale, jonka pinnalla ihminen on käynyt. Kuussa käyneet astronautit ovat tehneet tieteellisiä kokeita ja tuoneet yhteensä 382 kuukiveä ja pölyä Maahan. Kuukivistä tehdään edelleen kokeita.

Faktoja Kuusta

Kuun pinnan lämpötila vaihtelee huomattavasti. Päivällä se kohoaa 100 asteeseen, ja yöllä se putoaa lähes 200 pakkasasteeseen. Kuun yöt ovat näin kylmiä siksi, että Kuulla ei ole kaasukehää, joka pidättäisi lämpöä Auringon laskettua.

Kuun kierto on lukkiutunut Maan kiertoon sellaisella tavalla, että Kuu kääntää aina saman puolen Maata kohti.

Maan ja Kuun keskimääräinen etäisyys on 384 405 km, ja Kuun läpimitta on 3 474 km.

Kuun vaiheet

Kuun vaiheet määräytyvät sen mukaan, missä Kuu sijaitsee suhteessa Aurinkoon ja Maahan. Kuulla sanotaan olevan neljä vaihetta: uusikuu, kasvava kuu, täysikuu ja vähenevä kuu.

Opi lisää Kuun vaiheista tästä.

Faktoja Kuusta

© Shutterstock