ESO/Y. Beletsky
Saturnus ja Jupiter kohtaavat konjunktiossa 21. joulukuuta 2020

Konjunktio – Jupiter ja Saturnus ritirinnan

Joulukuussa Jupiter ja Saturnus näyttävät hipovan toisiaan iltataivaalla ollessaan konjunktiossa. Näin läheltä planeetat eivät ole ohittaneet toisiaan 400 vuoteen.

Konjunktio 2020

Jupiter ja Saturnus tuottavat 21. joulukuuta 2020 erityisen kirkkaasti loistavan pisteen, kun ne näkyvät samassa kohtaa yötaivaalla.

Planeettojen kohtaaminen – konjunktio – on tällä kertaa ainutlaatuinen, koska planeetat näyttävät suorastaan sulautuvan toisiinsa. Näin ei ole käynyt satoihin vuosiin.

Mikä on konjunktio?

Tähtitieteen käsitteenä konjunktio tarkoittaa sitä, että kaksi taivaankappaletta ohittaa toisensa Maasta katsottuna hyvin läheltä.

Konjunktioita esiintyy toistuvasti. Usein niiden toisena osapuolena on Kuu ja toisena Aurinko tai jokin planeetta tai kirkas tähti.

Jupiterin ja Saturnuksen konjunktiota kutsutaan myös nimellä great conjunction eli suuri konjunktio, koska planeetat ovat Aurinkokunnan suurimmat.

Jupiter ja Saturnus ovat konjunktiossa 19,85 vuoden välein, kun Jupiter saa kiinni ja ohittaa hitaamman Saturnuksen.

Jupiter ja Saturnus läheisessä konjunktiossa

Jupiter ja Saturnus eivät ole fyysisesti lähekkäin, mutta Maasta katsottuna ne näyttävät hipovan toisiaan, koska ne ovat lähes samalla suoralla linjalla Maan kanssa.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Kohtaamisessa 21. joulukuuta Jupiter on 886 miljoonan kilometrin päässä Maasta, kun taas Saturnus on lähes kaksi kertaa niin kaukana: 1 620 miljoonan kilometrin päässä.

Video: Katso Venuksen ja Jupiterin läheinen konjunktio

Elokuun 27. päivänä 2016 Venus ja Jupiter olivat Maasta katsottuna hyvin lähellä toisiaan.

Miksi vuoden 2020 konjunktio on ainutlaatuinen?

Siihen, että Jupiter ja Saturnus 21. joulukuuta 2020 näyttävät melkein suutelevan toisiaan, vaikuttavat useat seikat.

Edellinen Jupiterin ja Saturnuksen konjunktio nähtiin vuonna 2000, ja se tapahtui vain 14 asteen päässä Auringosta. Yhden asteen leveyden voi arvioida taivasta kohti kohotetun käden pikkusormen peittämästä alasta. Auringon läheisyyden vuoksi konjunktiota ei voitu tuolloin tarkkailla paljain silmin.

Tällä kertaa Jupiter ja Saturnus tulevat lähimmilleen noin 400 vuoteen.

Konjunktio taivaalla

Jupiterin ja Saturnuksen välimatka on vain 0,06 astetta, ja ne näyttävät taivaalla yhdeltä kirkkaalta tähdeltä.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Näin näet vuoden 2020 konjunktion

Opas konjunktioon 2020
© NASA/JPL-Caltech

Opas konjunktioon 2020

Planeetat Jupiter ja Saturnus vaikuttavat kahdelta hyvin kirkkaalta tähdeltä, ja ne on helppo nähdä paljain silmin. Jos sinulla on kiikari, voit nähdä myös suurimmat Jupiterin kaikkiaan 79 kuusta.

Missä ja milloin?

Etelä-Suomessa kannattaa 21. joulukuuta alkaa tähyillä etelälounaaseen noin kello 16 iltapäivällä. Planeetat katoavat horisontin taa puoli kuuden aikaan. Parhaiten ne näkyvät Jyväskylän eteläpuolella. Oulun korkeudella ne vielä voi erottaa korkeintaan kolmen asteen korkeudella horisontista, jos havaintopaikalta on avoin näkymä etelälounaaseen. Pohjoisimmassa Suomessa planeetat eivät näy lainkaan.

Näkyvyys

Planeetat loistavat hyvin kirkkaasti ja näkyvät jo iltapäivän taivaalla, vaikka auringonlaskun jälkeen ei vielä olisi täysin pimeää. Jupiter loistaa kirkkaammin ja se on helppo löytää. Saturnus on heti Jupiterin yläpuolella.

Joulukuun 21. päivää kohti mentäessä Jupiter ja Saturnus lähenevät toisiaan.

Joulukuun 16. ja 17. päivänä voit onnistua näkemään uudenkuun heti näiden kahden planeetan alapuolella melkein törmäyskurssilla.

Aurinko peitti edellisen konjunktion

Heinäkuun 16. päivänä 1623 Jupiter ja Saturnus lipuivat yhtä lähelle toisiaan kuin nyt, mutta tuolloin Auringon voimakas säteily peitti upean näyn.

Edellinen ajankohta, jolloin tämä suuri konjunktio oli yhtä helposti nähtävissä kuin nyt, oli 4. maaliskuuta 1226.

Seuraavan kerran planeetat ovat konjunktiossa erityisen lähellä toisiaan kosmisessa mittakaavassa varsin pian: 15. maaliskuuta 2080.

Jos pilvipeite sallii, voi 21. joulukuuta 2020 olla paras mahdollisuus nähdä tämä ilmiö koko ihmisiän – ehkä koko vuosituhannen – aikana.

Venus ja Jupiter
© MARK GARLICK/Science Photo Library

Jättiläiset saavat muut planeetat kalpenemaan

Jupiterin (vas.) massa on 318 ja Saturnuksen 95 kertaa niin suuri kuin Maan. Yhdessä nämä kaksi jättiläisplaneettaa muodostavat 92 prosenttia koko Aurinkokunnan planeettojen massasta.

Tietoja Jupiterista

  • Säde: 69 911 km
  • Kuiden määrä: Ainakin 79 (uusia löydetään koko ajan)
  • Etäisyys Aurinkoon: 778 547 200 km
  • Lämpötila: –121 °C (keskiarvo)

Tietoja Saturnuksesta

  • Säde: 58 232 km
  • Kuiden määrä: 82
  • Etäisyys Aurinkoon: 1 433 449 370 km
  • Lämpötila: –189°C (keskiarvo)
  • Renkaat: Saturnuksella on yhdeksän kokonaista ja kolme murtunutta rengasta.