NEOWISE-komeetta
Aurinkokunnassa kiertää reilut 6 600 komeettaa, mutta useimmat niistä näkyvät Maahan vain teleskoopilla tai hyvällä kiikarilla. Heinäkuun öinä taivaalla näyttäytyy kuitenkin harvinainen vieras.
Hiljattain havaittu NEOWISE-komeetta ohittaa Maan niin läheltä, että sen voi nähdä paljain silmin tai tavallisella kiikarilla.
Pohjoisella pallonpuoliskolla ei ole nähty näin harvinaista komeettaa sen jälkeen, kun Halen-Boppin komeetta pyyhälsi Maan ohi vuonna 1997. NEOWISE-komeetalla on kuitenkin rata, joka tuo sen Maan lähelle.
NEOWISE selvisi Auringon ohituksesta
Nasa havaitsi 27. maaliskuuta komeetan, joka sai viralliseksi nimekseen C/2020 F3.
Kansan suussa komeetta on kuitenkin saanut sen havainneen teleskoopin nimen: Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer eli NEOWISE.
Komeetta on jäinen pölypallo, jolla on läpimittaa pikkukaupungin verran. Se on syntynyt Aurinkokunnan alkuaikoina ja kiertää Aurinkoa soikeaa rataa.
Kun komeetta on radallaan lähinnä Aurinkoa, sen jäästä, kivestä ja pölystä koostuva ydin alkaa lämmetä, jolloin sille muodostuu kaksi pyrstöä, toinen pölystä ja toinen kaasusta.
Auringon lämpö saattaa sulattaa komeetan. Jotkin komeetoista kiertävät niin kaukana Auringosta, että niitä ei erota paljain silmin.
NEOWISEn rata Auringon ympäri kiertää täydellisellä etäisyydellä eli 44,5 miljoonan kilometrin päässä siitä, ja koska se kohtaa Auringon niin terävässä kulmassa, se on selvinnyt kohtaamisesta hajoamatta ja sille muodostui näyttävä pyrstö.
NEOWISE voidaan nähdä Maasta seuraavan kerran vasta 7 000 vuoden päästä.