Wikimedia Commons / Jimkerr10
Komeetta NEOWISE

NEOWISE-komeetta on harvinainen vieras

Heinäkuussa voit hyvällä onnella nähdä NEOWISE-komeetan paljain silmin. Lue tästä, miten bongaat harvinaisen näyn taivaalta.

NEOWISE-komeetta

Aurinkokunnassa kiertää reilut 6 600 komeettaa, mutta useimmat niistä näkyvät Maahan vain teleskoopilla tai hyvällä kiikarilla. Heinäkuun öinä taivaalla näyttäytyy kuitenkin harvinainen vieras.

Hiljattain havaittu NEOWISE-komeetta ohittaa Maan niin läheltä, että sen voi nähdä paljain silmin tai tavallisella kiikarilla.

Pohjoisella pallonpuoliskolla ei ole nähty näin harvinaista komeettaa sen jälkeen, kun Halen-Boppin komeetta pyyhälsi Maan ohi vuonna 1997. NEOWISE-komeetalla on kuitenkin rata, joka tuo sen Maan lähelle.

NEOWISE selvisi Auringon ohituksesta

Nasa havaitsi 27. maaliskuuta komeetan, joka sai viralliseksi nimekseen C/2020 F3.

NEOWISE-komeetta ISS-asemalta

NEOWISE nähtynä Kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä 5. heinäkuuta.

© NASA / Mark Garcia

Kansan suussa komeetta on kuitenkin saanut sen havainneen teleskoopin nimen: Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer eli NEOWISE.

Komeetta on jäinen pölypallo, jolla on läpimittaa pikkukaupungin verran. Se on syntynyt Aurinkokunnan alkuaikoina ja kiertää Aurinkoa soikeaa rataa.

Kun komeetta on radallaan lähinnä Aurinkoa, sen jäästä, kivestä ja pölystä koostuva ydin alkaa lämmetä, jolloin sille muodostuu kaksi pyrstöä, toinen pölystä ja toinen kaasusta.

Auringon lämpö saattaa sulattaa komeetan. Jotkin komeetoista kiertävät niin kaukana Auringosta, että niitä ei erota paljain silmin.

NEOWISEn rata Auringon ympäri kiertää täydellisellä etäisyydellä eli 44,5 miljoonan kilometrin päässä siitä, ja koska se kohtaa Auringon niin terävässä kulmassa, se on selvinnyt kohtaamisesta hajoamatta ja sille muodostui näyttävä pyrstö.

NEOWISE voidaan nähdä Maasta seuraavan kerran vasta 7 000 vuoden päästä.

Caption: NEOWISE kiertää soikion muotoista rataa, joka tuo komeetan 44,5 miljoonan kilometrin päähän Auringosta.

© NASA

NEOWISE-opas

Komeetta NEOWISE nähtynä USA:sta

NEOWISE kuvattuna Golden Gate -sillalta 7. heinäkuuta.

© Wikimedia Commons / Darshan Shankar

MISSÄ JA MILLOIN?

10.-31. heinäkuuta NEOWISE näkyy pohjoisella pallonpuoliskolla, ja se näyttää pallolta, joka työntää edessään hohtavaa pyrstöä

  1. heinäkuuta komeetta on lähinnä Maata eli vain noin 103,5 miljoonan kilometrin päässä.

Valoisien öiden vuoksi komeettaa ei nähdä Pohjois- eikä Keski-Suomessa, mutta Etelä-Suomessa sen voi erottaa melko matalalta horisontin yltä koillisesta tai pohjoisen ja koillisen välistä Ajomiehen Capella-tähdestä vasemmalle alas. Se nousee heinäkuun puolivälin jälkeen korkeammalle horisontin ylle, mutta samalla sen kirkkaus himmenee.

Paras tarkkailuaika on yöllä noin kello 1.30-2.00, kun on vielä pimeää.

Näkyvyys

NEOWISE loistaa suurin piirtein yhtä voimakkaasti kuin tähtitaivaan kirkkaimmat tähdet eli sen magnitudi on 1, mutta se himmenee kääntyessään pois Auringosta.

Komeetta on hyvissä olosuhteissa nähtävissä paljain silmin, ja tavallisella kiikarilla siitä voidaan erottaa yksityiskohtia.

Parhaiten komeetan erottaa Etelä-Suomessa keskellä yötä kaukana kaupunkien valosaasteesta.