Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tähdenlennot – Miksi tähdenlentoja esiintyy joinakin päivinä runsaasti?
Maailmankaikkeus - Komeetta

Miksi tiettyinä päivinä on paljon tähdenlentoja?

Tähdenlennot eivät jakaannu tasaisesti vuoden jokaiselle päivälle. Joinakin öinä taivaalla näkyy runsaasti tähdenlentoja, joskus taas vain vähän. Mistä se johtuu?

Tähdenlennoksi eli meteoriksi kutsutun ilmiön aiheuttaja on useimmiten hiekanjyvän kokoinen pölyhiukkanen, joka on peräisin komeetasta.

Kun Maa leikkaa komeetan kiertoradan aina tiettynä aikana vuodesta, näyttää siltä, että suuri joukko meteoreja tulisi samasta suunnasta. Tällöin puhutaan meteoriparvesta. Suotuisana yönä voi esiintyä jopa sata tähdenlentoa tunnissa.

Tähdenlennot ovat komeetan pölyä

On pitkään arveltu, että komeetat koostuvat pääosin pölystä. Oletukselle saatiin vahvistus 2005 , kun avaruusluotain Deep Impact laukaisi Tempel 1 -komeetan ytimeen 370 kilon painoisen kuparisen iskeytyjän ja synnytti suuren kraatterin.

Törmäys nosti kraatterista niin paljon pölyä, että komeettaa voi osuvimmin kuvata ”jäiseksi pölypalloksi”.

Jos muut komeetat ovat koostuneet vastaavalla tavalla, saadaan selitys komeettojen ja tähdenlentojen yhteyteen: Kun komeetta tulee lähelle Aurinkoa, osa sen jäästä höyrystyy. Kun höyrysuihkut repivät pölyä komeetan pinnasta, komeetan radalle leviää runsaasti mikroskooppisia pölyhiukkasia.

Kun Maa ohittaa komeetan radan, radalla leijuvat pölyhiukkaset osuvat Maan ilmakehään. Niin tapahtuu myös, vaikka komeetta olisi miljoonien kilometrien päässä, aivan toisessa kohdassa rataansa tai sitä ei enää olisi olemassakaan.

Jopa 100 tähdenlentoa tunnissa

Kaikki muutamaa senttiä pienemmät kappaleet palavat ilmakehässä. Yli kilon painoiset kappaleet saattavat selviytyä Maan pinnalle asti niin sanottuina meteoriitteina.

Lue lisää siitä, milloin tähdenlennot ovat runsaimmillaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota