Lyridit näyttäytyvät Etelä-Suomen vaalenevalla kevättaivaalla

Joka vuosi huhtikuussa Maa kietoutuu Thatcher-komeetan pölystä ja pikkukivistä koostuvaan pyrstöön, mikä saa aikaan runsaasti tähdenlentoja. 22.-23. huhtikuuta välisenä yönä voit nähdä jopa 20 tähdenlentoa tunnissa.

Shutterstock

Lyridit

Thatcher-komeetan kierros Auringon ympäri kestää 415 vuotta. Edellisen kerran se käväisi Aurinkokunnan sisäosissa vuonna 1861, ja se palaa seuraavan kerran vasta 2276.

Siitä huolimatta Maa törmää joka vuosi huhtikuun lopulla komeetan jälkeensä jättämiin pieniin kappaleisiin. Kun näin tapahtuu, varhain aamulla taivaalla näkyy Lyrideiksi kutsuttu meteoriparvi.

Lyridien nimi

Parvi on saanut nimensä Lyyran tähdistöltä, jonka suunnasta ne näyttävät lentävän. Tähdistö on melko helppo löytää taivaalta, sillä sen kirkkain tähti Vega on koko tähtitaivaan 5. kirkkain tähti.

Komeettapöly muuttuu tähdenlennoiksi

Komeetat koostuvat kivestä, pölystä ja jäästä, ja kun ne liikkuvat Aurinkokunnassa, niistä irtoaa aina pölyä ja kivenmurikoita. Näin radalle jää ikään kuin pitkä pyrstö.

Huhtikuun lopulla Thatcherin pyrstö osuu Maahan ja ilmakehään törmää noin 177 000 kilometrin tuntinopeudella pölyä ja pikkukiviä, jotka palavat poroksi. Pimeään aikaan taivaalla näkyy 10–20 tähdenlentoa tunnissa.

Oulun pohjoispuolella yöt ovat jo niin valoisia, että meteoriparvi ei näy.

Lyridien opas

TOIMI NÄIN

  • Milloin?

    Lyridit ilmestyvät taivaalle huhtikuun loppupuolella, ja niiden maksimi osuu 22. ja 23. päivän väliseksi yöksi. Näet ne selkeimmin kello kolmen jälkeen aamuyöstä 23. huhtikuuta.

  • Missä?

    Kello neljä yöllä ne näyttävät saapuvan 60 astetta kaakkoishorisontin yläpuolelta eli korkealta pääsi yläpuolelta. Vaikka niiden alkupiste näyttää olevan siellä, niitä voi pilkahdella missa päin taivasta hyvänsä.

  • Kuvaaminen?

    Jos haluat ottaa kuvia tähdenlennoista, tarvitset jalustan, laajakuvalinssin ja kameraan intervallilaukaisimen, joilla saat automatisoitua kuvaamisen ja voit itse nauttia esityksestä.

Lue myös:

Aurinkokunta

Venuksen ylikulku paljasti Aurinkokunnan mitat

7 minuuttia
Tähdenlennot – Miksi tähdenlentoja esiintyy joinakin päivinä runsaasti?
Komeetta

Milloin on eniten tähdenlentoja?

0 minuuttia
Komeetta

Lokakuussa on tarjolla meteorisadetta

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!