Shutterstock
Lyridit

Lyridit 2023: Meteoriparvi sirottelee tähdenlentoja

Huhtikuu: Jopa 20 tähdenlentoa tunnissa valaisee yötaivasta, kun Maa törmää Thatcher-komeetan pyrstöön. Neuvomme, miten voit viettää huikean yön taivaankannen alla.

Lyridit 2023

Thatcher-komeetan kierros Auringon ympäri kestää 415 vuotta. Edellisen kerran se käväisi Aurinkokunnan sisäosissa vuonna 1861, ja se palaa seuraavan kerran vasta vuonna 2276.

Siitä huolimatta Maa törmää joka vuosi huhtikuun lopulla komeetan jälkeensä jättämiin pieniin kappaleisiin. Kun näin tapahtuu, varhain aamulla taivaalla näkyy Lyrideiksi kutsuttu meteoriparvi.

Lyridien maksimi vuonna 2023 osuu Suomessa perjantai-iltaan 22. huhtikuuta. Aamuyöstä Lyridien katselua haittaa vähenevä Kuu.

Lyridit nousevat Lyyran tähdistön suunnalta
© Shutterstock

Lyridien nimi

Parvi on saanut nimensä Lyyran tähdistöltä, jonka suunnasta ne näyttävät lentävän. Tähdistö on melko helppo löytää taivaalta, sillä sen kirkkain tähti Vega on koko tähtitaivaan 5. kirkkain tähti.

Komeettapöly muuttuu tähdenlennoiksi

Komeetat koostuvat kivestä, pölystä ja jäästä, ja kun ne liikkuvat Aurinkokunnassa, niistä irtoaa aina pölyä ja kivenmurikoita. Näin radalle jää ikään kuin pitkä pyrstö.

Huhtikuun lopulla Thatcherin pyrstö osuu Maahan ja ilmakehään törmää noin 177 000 kilometrin tuntinopeudella pölyä ja pikkukiviä, jotka palavat poroksi. Pimeään aikaan taivaalla näkyy 10–20 tähdenlentoa tunnissa.

Oulun pohjoispuolella yöt ovat jo niin valoisia, että meteoriparvi ei näy.

Lyridien opas

Opas Lyrideihin
© Tieteen Kuvalehti

TOIMI NÄIN

Milloin?

Lyridit ilmestyvät taivaalle huhtikuun loppupuolella, ja niiden maksimi osuu 22. päivän iltaan. Aamuyöllä tarkkailua voi häiritä vähenevä Kuu, ja Oulun pohjoispuolella on jo muutenkin liian valoisaa.

Missä?

Kello neljän aikaan meteorien tulosuunta sijaitsee korkealla pääsi yläpuolella. Tähdenlennot näyttävät olevan peräisin tästä kohdasta, mutta niitä voi nähdä kaikkialla taivaalla.

Kuvaaminen?

Jos haluat ottaa kuvia tähdenlennoista, tarvitset jalustan, laajakuvalinssin ja kameraan intervallilaukaisimen, joilla saat automatisoitua kuvaamisen ja voit itse nauttia esityksestä.