Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutulta kuulostava komeetta tulee epätavallisen lähelle Maata

KOMEETTAOPAS: 46P/Wirtanen pistäytyy Maan lähistöllä noin joka viides vuosi, ja yleensä sen voi nähdä vain kaukoputkella. Tämän vuoden tammikuussa tilanne on kuitenkin toinen: komeetta 46P/Wirtanen ohittaa Maan niin läheltä, että sen pyrstön voi nähdä kiikarilla ja jopa paljain silmin.

Shutterstock

KOMEETTA

Alkuvuodesta on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä komeetta paljain silmin.

Sukujuuriltaan suomalaisen yhdysvaltalaisastronomin Carl Alwar Wirtasen mukaan nimetty komeetta 46P/Wirtanen koostuu jäästä ja sorasta, ja sen läpimitta on vain kilometri. Tutkijat olettavat kuitenkin sen saavan tammikuussa peräti 4,5 miljoonan kilometrin pituisen pyrstön.

46P/Wirtanen kiitää tammikuun alussa Maan ohi noin 20 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Se on 50 kertaa niin pitkä matka kuin Maasta Kuuhun. Vihertävä valo on peräisin kaasuista, muun muassa metaanista, jotka ympäröivät nopeasti etenevää kivistä kappaletta.

© Alex Cherney/NASA

Komeetan radan uloin piste on Jupiterin lähellä, ja komeetta vierailee Aurinkokunnan sisäosissa noin 5,5 vuoden välein. Se ei silti näy Maasta joka viides vuosi.

Vuonna 2013 se voitiin havaita vain tehokkaalla kaukoputkella, ja näin tapahtuu myös 2024. Tänä vuonna komeetta kuitenkin tulee hyvin lähelle Maata ja sen näkee paljain silmin tai tavallisella kiikarilla.

KOMEETTAOPAS

Puolenyön aikoihin komeetta näkyy noin 40 asteen korkeudella lounaisen horisontin yllä, lähellä Härän tähdistöä.

© Stellarium

Toimi näin

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Tammikuun alussa puolenyön aikaan 46P/Wirtanen-komeetta näkyy taivaankannen puolivälissä lounaassa hieman oikealle Härän tähdistöstä. Kuukauden kuluessa se liikkuu alaspäin kohti länttä.

  • NÄKYVYYS?

    • Pimeissä oloissa komeetan erottaa paljain silmin himmeänä, utuisena kappaleena. Se loistaa voimakkaimmin kuukauden alussa ja himmenee nopeasti seuraavien viikkojen aikana.
    • Kiikarilla näet vielä paremmin komeetan pyrstön ja sen ydintä ympäröivän pölyn. Tue kiikari johonkin kiinteään, vaikkapa puun oksaan, jotta kiikari ei tärise kädessäsi.

Lue myös:

Komeetta NEOWISE
Komeetta

KATSO YLÖS: Yötaivaalla vierailee harvoin nähty NEOWISE-komeetta

3 minuuttia
Komeetta

21.–22. huhtikuuta: Komeetta kylvää Maahan tähdenlentoja

2 minuuttia
Komeetta

KATSO YLÖS: Komeetta lähestyy Maata

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota