Shutterstock

Tutulta kuulostava komeetta tulee epätavallisen lähelle Maata

Komeetta 46P/Wirtanen pistäytyy Maan lähellä noin joka viides vuosi, eikä se yleensä ole näkyvissä. Nyt kuitenkin sinulla on mahdollisuus tarkkailla paljain silmin komeetan 4,5 miljoonan kilometrin pituista pyrstöä.

KOMEETTA

Alkuvuodesta on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä komeetta paljain silmin.

Sukujuuriltaan suomalaisen yhdysvaltalaisastronomin Carl Alwar Wirtasen mukaan nimetty komeetta 46P/Wirtanen koostuu jäästä ja sorasta, ja sen läpimitta on vain kilometri. Tutkijat olettavat kuitenkin sen saavan tammikuussa peräti 4,5 miljoonan kilometrin pituisen pyrstön.

46P/Wirtanen kiitää tammikuun alussa Maan ohi noin 20 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Se on 50 kertaa niin pitkä matka kuin Maasta Kuuhun. Vihertävä valo on peräisin kaasuista, muun muassa metaanista, jotka ympäröivät nopeasti etenevää kivistä kappaletta.

© Alex Cherney/NASA

Komeetan radan uloin piste on Jupiterin lähellä, ja komeetta vierailee Aurinkokunnan sisäosissa noin 5,5 vuoden välein. Se ei silti näy Maasta joka viides vuosi.

Vuonna 2013 se voitiin havaita vain tehokkaalla kaukoputkella, ja näin tapahtuu myös 2024. Tänä vuonna komeetta kuitenkin tulee hyvin lähelle Maata ja sen näkee paljain silmin tai tavallisella kiikarilla.

KOMEETTAOPAS

Puolenyön aikoihin komeetta näkyy noin 40 asteen korkeudella lounaisen horisontin yllä, lähellä Härän tähdistöä.

© Stellarium

Toimi näin

MISSÄ JA MILLOIN?

Tammikuun alussa puolenyön aikaan 46P/Wirtanen-komeetta näkyy taivaankannen puolivälissä lounaassa hieman oikealle Härän tähdistöstä. Kuukauden kuluessa se liikkuu alaspäin kohti länttä.

NÄKYVYYS?

  • Pimeissä oloissa komeetan erottaa paljain silmin himmeänä, utuisena kappaleena. Se loistaa voimakkaimmin kuukauden alussa ja himmenee nopeasti seuraavien viikkojen aikana.
  • Kiikarilla näet vielä paremmin komeetan pyrstön ja sen ydintä ympäröivän pölyn. Tue kiikari johonkin kiinteään, vaikkapa puun oksaan, jotta kiikari ei tärise kädessäsi.