Leonard-komeetta 2021
Vuoden alussa yhdysvaltalainen tähtitieteilijä Greg Leonard havaitsi Arizonassa sijaitsevasta observatoriosta, että Jupiterin radan tuntumassa oli komeetta.
Se oli ensimmäinen vuonna 2021 havaittu komeetta. Se sai ensin nimityksen C/2021 A1 ja vähän myöhemmin paremmin muistettavan nimen Leonard löytäjänsä mukaan.
Leonard-komeetta on noin 80 000 vuotta kestävällä kierroksella, jonka alkupiste on noin 3 700 tähtitieteellisen yksikön päässä – toisin sanoen matkaa sinne on noin 3 700 kertaa Auringon ja Maan välimatkan verran. Tästä kaukaisesta Aurinkokunnan osasta komeetta kiertää kohti Aurinkoa, jonka se ohittaa 3. tammikuuta 2022, ennen kuin komeetan rata jälleen vie sen kauas Auringosta.
Joulukuun alussa Leonard-komeetta ohittaa Maan, ja se voi tuottaa upean näkymän, jota ehkä voi tarkkailla paljain silminkin.
Leonard on vuoden 2021 kirkkain komeetta
Komeetat tulevat näkyviimme vasta, kun ne lähestyvät Aurinkoa. Se johtuu siitä, että Auringon lämmön kohtaaminen saa jäisen komeetan jään sulamaan ja näin kaasusta ja pölystä muodostuu pilvi, jota kutsutaan komeetan loistavaksi pyrstöksi.
Leonard on julistettu vuoden 2021 kirkkaimmaksi komeetaksi. Sen magnitudi on 5,5 – ehkä jopa 4 – ajankohtana, ennen kuin se tulee niin lähelle Aurinkoa, että auringonvalo peittää komeetan ja tekee siitä vaikeasti havaittavan.
Magnitudiasteikko on logaritminen, ja siinä näennäinen kirkkaus nousee 2,5-kertaiseksi joka askeleelta. Mitä korkeampi luku on, sitä pienempi on kappaleen näennäinen kirkkaus.
Leonard-komeetan voi, jos kaikki sujuu hyvin, nähdä paljain silmin – tai ainakin kiikarilla ja vaatimattomallakin kaukoputkella.