Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Meteoreja

Yötaivaan meteorisade tarjoaa ihailtavaksesi noin 25 tähdenlentoa tunnissa 21. lokakuuta ja siitä kolme neljä yötä eteenpäin.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk
Maailmankaikkeus - Komeetta

Komeetta tarjoaa näyttävän ilotulituksen

Lokakuussa maapallo ajautuu keskelle kosmisten pölyhiukkasten parvea. Taivaalla sinkoilevat Orionideiksi kutsutut meteorit, jotka palavat tuhkaksi noin sadan kilometrin korkeudessa ilmakehässä.

Juuri nyt voit nähdä taivaalla huiman meteorisateen: noin 25 kirkasta tähdenlentoa tunnissa.

Maapallon ohi kiitää parhaillaan Orionidien meteoriparvi, ja koska samalla on uudenkuun aika, tähdenlennot näkyvät erityisen kirkkaasti lauantaina 21. lokakuuta ja siitä kolme neljä yötä eteenpäin.

Parvea kutsutaan nimellä Orionidit, koska se näyttää tulevan Orionin tähdistöstä. Todellisuudessa se on kuitenkin peräisin paljon lähempää: Halleyn komeetasta omasta aurinkokunnastamme.

Meteorit näyttävät värillisiltä tulipalloilta, joilla on pyrstö. Värit ovat lähtöisin meteorin tai ilmakehän hehkuvista kaasuista.

Toimi näin

  • Puolenyön vaiheilla meteoriparven lähtöpiste on matalalla idässä, mutta yön kuluessa se liikkuu kohti lounasta korkeammalle taivaalle. Havainnointiolot ovat siksi parhaat loppuyöstä.

  • Meteorisateelle kannattaa varata aikaa. Pukeudu lämpimästi ja istu mukavaan tuoliin. Sanotaan, että tähdenlennon aikana esitetty toivomuskin toteutuu.

  • Värikkäistä meteoreista saat melko helposti valokuvia. Aseta kamera jalustalle ja käytä laajakulmaobjektiivia sekä erillistä tai sisäänrakennettua intervallilaukaisinta, joka ottaa kuvia tasaisin väliajoin.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

Lue myös:

Auringonpimennys taivaalla
Auringonpimennys

Täydellinen auringonpimennys koetaan talvella 2021

7 minuuttia
Tähdenlennot – Miksi tähdenlentoja esiintyy joinakin päivinä runsaasti?
Komeetta

Milloin on eniten tähdenlentoja?

2 minuuttia
Komeetta

Viisastu 5 minuutissa: Komeetat ovat kosmisia aikakapseleita

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota