Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tähtitaivas komeetta
  1. maaliskuuta 2018 voit nähdä 74P/Smirnova–Tšernyh-komeetan pienellä kaukoputkella.
© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK
Maailmankaikkeus - Komeetta

Ikivanha jääkimpale käväisee vierailulla

Komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh muodostui Aurinkokunnan kaukaisimmissa kolkissa jo 4,5 miljardia vuotta sitten. Nyt kosminen lumipallo lähestyy Maata ja voit nähdä sen kaukoputkella.

  1. maaliskuuta Maan lähelle tulee komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh (engl. Smirnova-Chernykh). Samalla Maa on sopivasti komeetan ja Auringon välissä, joten meillä on erinomainen tilaisuus nähdä komeetta Auringon valaisemana.

Komeetoilla on usein pölypyrstö. Voimakas aurinkotuuli voi irrottaa komeetasta kaasua niin, että se saa lisäksi kaasupyrstön. Pyrstöt eivät aina ole niin kirkkaita, että ne näkyisivät Maahan asti.

Vaikka komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh on nyt normaalia lähempänä Maata, on se silti noin 2,5 kertaa niin kaukana kuin Aurinko.

Komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh ei ole käynyt Maan läheisyydessä sitten vuoden 2009, mutta nyt maaliskuussa voit nähdä tämän jäisen taivaankappaleen, kun suuntaat kaukoputkesi kohti Leijonan tähtikuviota.

TOIMI NÄIN

  • Keskiyön paikkeilla 11. maaliskuuta voit nähdä 74P/Smirnova-Tšernyh-komeetan lähellä Leijonan tähtikuviota Otavan tähtikuvion ja eteläisen horisontin puolivälissä.

  • Komeetta näkyy koko yön, mutta se liikkuu asteittain kohti länttä ja lähemmäs horisonttia. Se näkyy myös seuraavina öinä, mutta silloin se on himmeämpi.

  • Tarvitset kaukoputken tarkkaillaksesi komeettaa, joka hohtaa heikommin kuin Aurinkokunnan planeetat mutta kirkkaammin kuin Pluto. Paras valinta on valovoimainen kaukoputki, jossa on suuri, mieluiten yli 8 tuuman, aukko.

Mont blanc

Mont Blanc

© SHUTTERSTOCK

Lue myös:

Komeetta

21.–22. huhtikuuta: Komeetta kylvää Maahan tähdenlentoja

2 minuuttia
Komeetta

Harvinainen komeetta kiitää Maan ohi

1 minuuttia
Komeetta

KATSO YLÖS: Komeetta lähestyy Maata

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota