Ikivanha jääkimpale käväisee vierailulla

Komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh muodostui Aurinkokunnan kaukaisimmissa kolkissa jo 4,5 miljardia vuotta sitten. Nyt kosminen lumipallo lähestyy Maata ja voit nähdä sen kaukoputkella.

Tähtitaivas komeetta
  1. maaliskuuta 2018 voit nähdä 74P/Smirnova–Tšernyh-komeetan pienellä kaukoputkella.
© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK
  1. maaliskuuta Maan lähelle tulee komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh (engl. Smirnova-Chernykh). Samalla Maa on sopivasti komeetan ja Auringon välissä, joten meillä on erinomainen tilaisuus nähdä komeetta Auringon valaisemana.

Komeetoilla on usein pölypyrstö. Voimakas aurinkotuuli voi irrottaa komeetasta kaasua niin, että se saa lisäksi kaasupyrstön. Pyrstöt eivät aina ole niin kirkkaita, että ne näkyisivät Maahan asti.

Vaikka komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh on nyt normaalia lähempänä Maata, on se silti noin 2,5 kertaa niin kaukana kuin Aurinko.

Komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh ei ole käynyt Maan läheisyydessä sitten vuoden 2009, mutta nyt maaliskuussa voit nähdä tämän jäisen taivaankappaleen, kun suuntaat kaukoputkesi kohti Leijonan tähtikuviota.

TOIMI NÄIN

  • Keskiyön paikkeilla 11. maaliskuuta voit nähdä 74P/Smirnova-Tšernyh-komeetan lähellä Leijonan tähtikuviota Otavan tähtikuvion ja eteläisen horisontin puolivälissä.

  • Komeetta näkyy koko yön, mutta se liikkuu asteittain kohti länttä ja lähemmäs horisonttia. Se näkyy myös seuraavina öinä, mutta silloin se on himmeämpi.

  • Tarvitset kaukoputken tarkkaillaksesi komeettaa, joka hohtaa heikommin kuin Aurinkokunnan planeetat mutta kirkkaammin kuin Pluto. Paras valinta on valovoimainen kaukoputki, jossa on suuri, mieluiten yli 8 tuuman, aukko.

Mont blanc

Mont Blanc

© SHUTTERSTOCK