Tähtitaivas komeetta

11. maaliskuuta 2018 voit nähdä 74P/Smirnova–Tšernyh-komeetan pienellä kaukoputkella.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Ikivanha jääkimpale käväisee vierailulla

Komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh muodostui Aurinkokunnan kaukaisimmissa kolkissa jo 4,5 miljardia vuotta sitten. Nyt kosminen lumipallo lähestyy Maata ja voit nähdä sen kaukoputkella.

torstai 8. maaliskuuta 2018 teksti Jesper Grønne

11. maaliskuuta Maan lähelle tulee komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh (engl. Smirnova-Chernykh). Samalla Maa on sopivasti komeetan ja Auringon välissä, joten meillä on erinomainen tilaisuus nähdä komeetta Auringon valaisemana.

Komeetoilla on usein pölypyrstö. Voimakas aurinkotuuli voi irrottaa komeetasta kaasua niin, että se saa lisäksi kaasupyrstön. Pyrstöt eivät aina ole niin kirkkaita, että ne näkyisivät Maahan asti.

Vaikka komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh on nyt normaalia lähempänä Maata, on se silti noin 2,5 kertaa niin kaukana kuin Aurinko.

Saat lisää uutisia tieteen maailmasta tilaamalla Tieteen Kuvalehden uutiskirjeen

Komeetta 74P/Smirnova-Tšernyh ei ole käynyt Maan läheisyydessä sitten vuoden 2009, mutta nyt maaliskuussa voit nähdä tämän jäisen taivaankappaleen, kun suuntaat kaukoputkesi kohti Leijonan tähtikuviota.

    TOIMI NÄIN

  • Keskiyön paikkeilla 11. maaliskuuta voit nähdä 74P/Smirnova-Tšernyh-komeetan lähellä Leijonan tähtikuviota Otavan tähtikuvion ja eteläisen horisontin puolivälissä.

  • Komeetta näkyy koko yön, mutta se liikkuu asteittain kohti länttä ja lähemmäs horisonttia. Se näkyy myös seuraavina öinä, mutta silloin se on himmeämpi.

  • Tarvitset kaukoputken tarkkaillaksesi komeettaa, joka hohtaa heikommin kuin Aurinkokunnan planeetat mutta kirkkaammin kuin Pluto. Paras valinta on valovoimainen kaukoputki, jossa on suuri, mieluiten yli 8 tuuman, aukko.

TIESITKÖ?

Komeetta 74P/Smirnova-Tšernyhin läpimitta on 4,5 kilometriä. 

Se on lähes samankokoinen kuin Alppien korkein vuori, Mont Blanc, ja noin puolta pienempi kuin meteoriitti, joka tuhosi 75 prosenttia Maan elämästä 66 miljoonaa vuotta sitten.

Mont blanc

Mont Blanc

© SHUTTERSTOCK

74P/Smirnova–Tšernyh vaatii kaukoputken, mutta isompia Aurinkokunnan kappaleita voit tarkkailla jo hyvällä kiikarilla. Juuri nyt saat mainion kiikarin, jos tartut tarjoukseemme ja tilaat tähtitieteestä innostuneille tarkoitetun aloituspakkauksen. Saat:

  • Laadukkaan kiikarin, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Oppaan tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit esimerkiksi suunnata kiikarin kohti Joutsenen tähdistöä, jossa kaksi tähteä törmää toisiinsa ja räjähtää punaisena novana noin vuonna 2022. Voit tarkkailla ilmiötä Mitlux-kiikarilla.  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: