Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ilmiön taustaa: Komeetat ovat kosmisia aikakapseleita

Vuonna 1577 tanskalainen tähtitieteilijä Tyko Brahe havaitsi yötaivaalta ensimmäisen komeetan. Nyt yli 400 vuoden kuluttua tutkijoilla riittää näissä kosmisissa muinaisjäännöksissä yhä selvitettävää.

Shutterstock

Komeetat ovat kosmisia aikakapseleita.

Aikoinaan komeettoja luultiin merkiksi jumalten vihasta, mutta nykyään ne ovat tärkeä palanen palapelissä, jota astronomit 1500-luvulta asti ovat yrittäneet koota.

Komeetat kiitävät avaruudessa kuin muinaisjäännökset, joista saadaan vastauksia moniin tärkeisiin tähtitieteen kysymyksiin.

© E. KOLMHOFER & H. RAAB/JOHANNES-KEPLER-OBSERVATORY, LINZ, AUSTRIA

Komeetat numeroina

 • 2061

  on vuosi, jolloin Halleyn komeetta seuraavan kerran kulkee Aurinkokunnan sisäosien kautta ja se voidaan siten nähdä taivaalla.

 • 3 591

  komeettaa tunnetaan nykyään varmasti. Niitä arvellaan kuitenkin olevan miljardeja.

 • 45

  kiloa painoi Nasan Stardust-luotaimen laskeutumiskapseli. Vuonna 2006 se teki historiaa tuomalla ensi kertaa näytteitä komeetasta Maahan.

 • 3 000

  komeettaa on havainnut Solar and Heliospheric Observatory sen jälkeen, kun se laukaistiin Aurinkoa kiertävälle radalle vuonna 1995.

 • Noin 0,07

  valovuotta on tutkijoiden arvion mukaan matkaa Auringosta Oortin pilveen. Siellä kiertävät useimmat Aurinkokunnan komeetat.

 • 1995

  oli vuosi, jolloin Alan Hale ja Thomas Bopp havaitsivat yhden kirkkaimmista tunnetuista komeetoista. Se sai nimekseen Hale–Bopp.

 • 2,3

  miljoonaa kilometriä oli vähimmillään matkaa Lexelliin, joka on lähimpänä Maata käynyt komeetta.

Tutkimus

Marraskuun 12. päivänä 2014 onnistuttiin ensi kertaa saamaan tutkimuslaite komeetan pinnalle.

Tuolloin Euroopan avaruusjärjestön Esan Rosetta-luotaimen laskeutumismoduuli laskeutui 67P-komeetalle.

Pitkän matkan aikana Rosetta oli lentänyt Maan ohi kolme kertaa ja Marsin ohi kerran, ennen kuin se singahti ulkoavaruuteen ja komeetan kiertoradalle. Itse laskeutuminen ei sujunut täydellisesti, ja moduuli joutuikin varjon puolelle ja siitä loppui siksi nopeasti virta.

Seuraavat kaksi vuotta luotain kuitenkin kiersi 67P-komeettaa ja välitti paljon tietoa. Rosettan tutkimusvälineet löysivät muun muassa happea, fosforia ja aminohappo glysiiniä, joita höyrystyy komeetasta.

Vuonna 2014 Rosetta-avaruusluotain teki historiaa laskeutumalla – ei tosin kovin onnistuneesti – komeetan 67P pinnalle.

© ATG MEDIALAB/ESA

Aineet kuuluvat elämän keskeisiin rakennuspalikoihin, ja ne antavat lisää tukea teorialle, jonka mukaan juuri komeetat toivat muinoin elämän siemenet Maahan.

Virstanpylväät

Ensimmäisen komeetan olemassaolon havaitsi tanskalainen astronomi vuonna 1577. Sen jälkeen näitä kosmisia kivenmurikoita on jatkuvasti viilettänyt tutkijoiden kaukoputkien editse.

 • © SKOKLOSTER CASTLE

  1577: Tyko Brahe löysi avaruudesta komeetan

  Tanskalainen astronomi Tyko Brahe tarkkaili komeettaa ja päätteli sen olevan kauempana kuin Kuu. Aiemmin komeettojen oli luultu syntyvän ilmakehässä.

 • © MUSEUM ROTTERDAM

  1680: Komeettahavaintoja kaukoputkella

  Astronomi Gottfried Kirch tutkaili komeettaa ensi kerran kaukoputkella. Komeetta oli yksi 1600-luvun kirkkaimmista.

 • © Ritzau Scanpix

  1704: Brittitutkija ennusti komeetan paluun

  Edmund Halley laski painovoimalain pohjalta, että loistavan komeetan kiertoaika on jaksoittainen ja että se näyttäytyy taas 1758. Hän erehtyi vain vuodella.

 • © JOOP VAN BLISEN (ANEFO)

  1950: Ehdotus Oortin pilvestä esitettiin

  Alankomaalainen astronomi Jan Hendrik Oort esitti, että komeetat saapuvat jättimäisestä pilvestä, joka ympäröi Aurinkokuntaa.

 • © NASA

  1994: Isku nostatti 3 000 km korkean laakean pilven

  Komeetta Shoemaker–Levy 9 syöksyi kohti Jupiteria ja hajosi useaksi kappaleeksi, ennen kuin kilometrien kokoiset palaset iskeytyivät jättiplaneettaan.

 • © UMD/JPL-CALTECH/NASA

  2005: Nasa otti komeetasta tarkimman kuvan

  Jo 431 miljoonaa kilometriä lentänyt Deep Impact -luotain ohitti Hartley 2 -komeetan vain 700 kilometrin päästä ja otti tähän mennessä parhaat kuvat.

 • © M. KORNMESSER/ESO

  2017: Kaukainen vieras hämmensi tutkijoita

  Aurinkokuntamme halki kiisi sikarin muotoinen kappale. Se sai nimen ’Oumuamua, ja sen erikoinen muoto herätti paljon kummastusta tutkijapiireissä.

Tulevaisuus

USA, Eurooppa ja Kiina jatkavat elämän synnyn selvittämistä

Sen jälkeen, kun Rosetta-avaruusluotain oli löytänyt elämän rakennusaineisiin kuuluvia aminohappoja 67P-komeetalta, tutkijat ovat halunneet etsiä universumin ”likaisista lumipalloista” lisää vihjeitä siitä, miten elämä aikoinaan syntyi maapallon pinnalla.

Komeetat ovat peräisin aivan Aurinkokunnan syntyajoilta. Siksi tutkijat toivovat näiden jäisten aikakapselien analysoinnin antavan lisää tietoa siitä, miltä Aurinkokunta näytti miljardeja vuosia sitten.

Uudet teleskoopit ja alukset tutkivat komeettoja eri etäisyyksiltä

Yhdysvallat aikoo tutkia komeettoja etäältä uudella teleskoopilla, kun taas Euroopan ja Kiinan avaruusjärjestöt lähettävät aluksia aivan komeettojen lähelle.

Lue myös:

Auringonpimennys taivaalla
Auringonpimennys

Täydellinen auringonpimennys koetaan talvella 2021

7 minuuttia
Komeetta

KATSO YLÖS: Komeetta lähestyy Maata

1 minuuttia
Tähdenlennot – Miksi tähdenlentoja esiintyy joinakin päivinä runsaasti?
Komeetta

Milloin on eniten tähdenlentoja?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota