Kolmen planeetan sukukokous

Maanantaina sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus kokea iltataivaalla harvinainen ilmiö, kun kolme Aurinkokunnan planeettaa näkyy yhtaikaa.

© NASA/Kuvakooste

Maanantaina 19.3. voit päästä todistamaan upeaa näkyä tähtitaivaalla.

Tuolloin kolme planeettaa, Merkurius, Venus ja Uranus, ovat näkyvissä samaan aikaan.

Planeettojen sukukokous syntyy, koska planeetat kiertävät Aurinkoa kukin omalla nopeudellaan ja ne tietyin väliajoin ikään kuin saavat toisensa kiinni ja osuvat radoillaan toistensa lähelle.

Matalalla horisontissa näkyy kiviplaneetta Venus, joka on lähes täysin Auringon valaisema. Sen oikealta puolelta vähän korkeammalta löytyy Aurinkokunnan pienin planeetta, Merkurius. Siihen osuu valoa vain 25 prosenttia, mutta pystyt silti ihailemaan sen kaunista vaihetta kiikarilla.

Ylinnä taivaalla on Aurinkokunnan toiseksi uloin planeetta, Uranus.

Toimi näin

  • Iltahämärän lopulla noin tunti auringonlaskun jälkeen löydät Venuksen, Merkuriuksen ja Kuun, kun tarkkailet niitä paikasta, josta avautuu näkymä matalalle läntiseen taivaanrantaan.
  • Kiikarilla näet Merkuriuksen vaiheen, kirkkaana loistavan Venuksen sekä Kuun. Tue kiikari vaikkapa puun oksaan, niin tärinä ei häiritse katselua.
  • Kaukoputkella näet kauniin, sinisen jääplaneetan Uranuksen, joka
    sijaitsee 2 989 780 751 kilometrin päässä Maasta. **Pienikin kaukoputki riittää,** mutta suuremmalla kaukoputkella erotat

    paremmin Uranuksen sinertävät värit.