Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaukainen kääpiöplaneetta voi auttaa Planeetta X:n etsijöitä

Joulukuussa 2018 löydetty kääpiöplaneetta, joka on kutsumanimeltään Farout, voi olla Planeetta X:n painovoiman vaikutuksessa. Siksi Faroutin kiertoradan selvittäminen saattaa johtaa tutkijat vielä hypoteettisen planeetan jäljille.

illustration by Roberto Molar Candanosa is courtesy of the Carnegie Institution for Science

Astronomit havaitsivat joulukuussa 2018 kappaleen, joka on ilmeisesti tähän mennessä Aurinkokunnasta löydetyistä kääpiöplaneetoista kaukaisin.

Se kiertää Aurinkoa peräti 120 tähtitieteellisen yksikön eli Maan ja Auringon välisen matkan päässä niin, että täyteen kierrokseen kuluu noin tuhat vuotta.

Aurinkokunnan etäisyyksiä ja kääpiöplaneetta 2018 VG18 eli Faroutin sijainti.

© Credit: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science.

Kutsumanimekseen Farout saanut kiertolainen, joka kulkee tieteellisissä dokumenteissa nimellä 2018 VG18, on arvioitu läpimitaltaan noin 500-kilometriseksi, joten siitä on voinut tulla sen oman painovoiman vaikutuksesta pyöreä. Näin se täyttää kääpiöplaneetalle asetetun pallonmuotoisuuden vaatimuksen.

Löydöstä tekee merkittävän se, että Aurinkokunnan ulkolaidalla on jo pitkään oletettu olevan tuntematon kiertolainen, Planeetta X, joka vaikuttaa painovoimallaan jossain määrin Kuiperin vyöhykkeen kappaleisiin.

Kuiperin vyöhyke sijaitsee 30–100 tähtitieteellisen yksikön päässä Auringosta ja sisältää asteroideja, komeettoja ja esimerkiksi Pluton kaltaisia kääpiöplaneettoja.

Kääpiöplaneetta Plutolla on viisi tunnettua kuuta ja jäinen ydin. Pluto sijaitsee noin 6 miljardin kilometrin päässä Auringosta.

© Shutterstock/NASA

Tähtitieteellisten havaintojen mukaan Kuiperin vyöhykkeen kappaleet vaikuttavat kerääntyvän yhteen ikään kuin vielä kauempana sijaitseva planeetta vetäisi niitä puoleensa painovoimallaan.

Laskelmat antavat ymmärtää, että kyseinen Planeetta X on viidestä kymmeneen kertaa niin raskas kuin Maa ja että se kiertää Aurinkoa 300–400 tähtitieteellisen yksikön päässä.

17 951 744 484 kilometriä on Faroutin etäisyys Aurinkoon. Matka on neljä kertaa niin pitkä kuin Neptunukseen, joka on Aurinkokunnan uloin planeetta.

Jos Planeetta X on olemassa, se voi vaikuttaa Faroutin kaltaisiin kiertolaisiin voimakkaammin kuin Kuiperin vyöhykkeen kappaleisiin. Siksi Faroutin kiertoradan selvittäminen saattaa johtaa tutkijat vielä hypoteettisen planeetan jäljille.

Lue myös:

Älykkyys

Älyn tutkijoilta loppuu järki

26 minuuttia
Sairaudet

Voiko se olla totta? Venäläisrokote valmis lokakuussa

3 minuuttia
Maailmankaikkeus

Kaikkeuden kehityksestä kova kiista

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota