Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaukainen jääplaneetta näyttäytyy

TÄHTIOPAS: Se on 2,8 miljardin kilometrin päässä. Silti voit nähdä sen paljain silmin. Lokakuun lopussa taivaalla on todellinen astronominen valoshow, kun Aurinkokunnan toiseksi uloin planeetta, Uranus, loistaa sinisenvihreänä.

Shutterstock

Uranus

Matkaa on 2,8 miljardia kilometriä – ja silti näet Uranuksen paljain silmin!

Uranus on nyt oppositiossa eli vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko, ja siten se on lähimpänä Maata ja korkeimmillaan pimeässä keskiyöllä.

Jääjättiläinen Uranus on Aurinkokunnan toiseksi uloin planeetta. Sen läpimitta on reilut 50 000 kilometriä eli nelinkertaisesti Maan läpimitta.

Saturnuksen tavoin myös Uranuksella on renkaita, mutta ne koostuvat tummista hiukkasista, joita on vaikea nähdä. Yhdeksästä renkaasta paksuin on leveydeltään sata kilometriä mutta muut vain muutamia kilometrejä.

Uranuksen kaasukehän metaani imee punaista valoa ja heijastaa sinistä.

© LAWRENCE SROMOVSKY, UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON/W.W. KECK OBSERVATORY

Rengasjärjestelmässä on kaksi pientä kuuta, joista toisen läpimitta on noin 20 ja toisen 30 kilometriä.

Uranus on kellahtanut kumolleen. Toisin kuin muiden planeettojen sen pyörähdysakselin kallistuma Auringon akseliin nähden on peräti 98 astetta. Kaltevuus on ilmeisesti seurausta planeetan varhaishistorian rajuista törmäyksistä.

Opas: Uranus

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Uranus on oppositiossa eli vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko 31.10. Puoliltaöin se on 45 asteen korkeudella etelässä. Se näkyy vielä paremmin viikkoa aiemmin, kun Kuun valo on heikko

  • NÄKYVYYS?

    Selkeällä säällä pimeässä ympäristössä voit nähdä Uranuksen paljain silmin. Kiikari tuo esiin myös sen sinivihreän värin. Renkaita et ikävä kyllä näe hyvälläkään harrastajatason kaukoputkella.

    Voit helposti kuvata Uranusta kaukoputken läpi. Planeetta on korkeimmillaan taivaalla pian puolenyön jälkeen, jolloin olot ovat otollisimmat sen tarkkailuun tai valokuvaamiseen.

Lue myös:

täysikuu
Kuu

TÄYSIKUU - Kuu valaisee yötaivaan

5 minuuttia
Maa

Tutkijat ratkaisivat arvoituksen: näin vesi tuli Maahan

14 minuuttia
Uranus_solar system theme
Aurinkokunta

Uranus: Jääjättiläinen

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota