Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jupiter i rummet
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Aurinkokunta

Jupiter on liianpieni tähdeksi

Elokuvassa ”Avaruusseikkailu 2010” Jupiter muuttuu tähdeksi. Olisiko se mahdollista edes teoriassa?

Peter Hyamsin ohjaama elokuva perustuu tieteiskirjailija Arthur C. Clarken teokseen, jossa Maan ulkopuolisen sivilisaation edustajat päättävät asettua asumaan Jupiterin Europa-kuuhun. Hankkiakseen uusille asuinsijoilleen energiaa he muuttavat Jupiterin Aurinkokunnan kakkostähdeksi. On tietysti mahdollista, että Maan ulkopuolisilla sivilisaatioilla on käytössään tekniikkaa, jolla Jupitersaadaan muuttumaan planeetasta tähdeksi, mutta nykyään Maassa tunnetuilla keinoilla sitä ei saada aikaan. Ei myöskään ole mahdollista, että Jupiter muuttuisi tähdeksi itsestään. Nykytietämyksen mukaan fuusioreaktio ei voi käynnistyä taivaankappaleessa, jonka massa on pienempi kuin kahdeksan prosenttia Auringon massasta. Tämä johtuu siitä, että tähden ytimen fuusioreaktio tarvitsee käynnistyäkseen vähintään kolmen miljoonan asteen lämpötilan. Lämpötila taas on riippuvainen paineesta, ja riittävän suuren paineen syntymiseen tarvitaan kyllin suuri massa. Jupiterin massa on vain noin tuhannesosa Auringon massasta, joten planeetan pitäisi saada 80 kertaa lisää massaa voidakseen kehittyä tähden tunnusmerkistön täyttäväksi taivaankappaleeksi. Toisaalta Jupiterilla on jo nyt tähtimäisiä ominaisuuksia. Vanhan, nyttemmin hylätyn, määritelmän mukaan tähdet loistavat omaa valoa (eli tuottavat energiaa), kun taas planeetat heijastavat tähtien valoa. Jupiter – kuten muutkin jättiläisplaneetat – säteilee lähes kaksi kertaa niin paljon energiaa kuin se vastaanottaa Auringosta. Suurin osa säteilystä on lämpösäteilyä. Jättiläisplaneettojen energiaomavaraisuudelle on keksitty monia selityksiä. Todennäköisimpänä pidetään sitä, että heliumin ja sitä raskaampien aineiden vajotessa kohti planeetan keskusta niistä vapautuu energiaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota