Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Junon ääni

Juno vangitsi Jupiterin äänen

Nasan Juno-luotain välittää jatkuvasti tietoja Jupiterista Maahan. Nyt se on radiosignaalien avulla tallentanut kaasujättiläisen revontulien lähettämää ääntä. Ääni tuo lähinnä mieleen kauhuelokuvat.

Pinta muodostuu kaasusta, myrskyt riehuvat jättimäisinä, ja ääni on kuin suoraan kauhuelokuvasta.

Lentäessään Aurinkokunnan suurimman planeetan ohi Juno-luotain ei ole ainoastaan ottanut kuvia Jupiterista ja sen kuista. Se on myös käyttänyt muita mittauslaitteitaan ja muun muassa tallentanut valtavan kaasuplaneetan päästämiä ääniä.

Se ei juuri yllätä, että ääni on kuin jostain toisesta maailmasta, sillä se on aika hyytävä.

Ääntä on manipuloitu

Junon tallentama ääni on peräisin Jupiterin revontulista, ja sitä on käsitelty voimakkaasti. Luotain on vanginnut revontulien lähettämiä radiosignaaleja, joita ihmiskorva ei normaalisti kuule.

Videolla kuultava ääni on saatu aikaan siirtämällä radiosignaalit sellaiselle radioaaltojen alueelle, jonka ihmiskorva kykenee vastaanottamaan. Se on eräänlainen jalanjälki planeetan äänestä.

Videolla ääntä on myös huomattavasti nopeutettu. Sitä on äänitetty yli 13 tuntia, mutta videolla se kestää vain 25 sekuntia.

Lento loppuu luotaimen tuhoon

Jupiterin salaisuuksia selvittämään lähetetyn Juno-hankkeen takana on Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa. Luotaimen matka Jupiterin luo kesti viisi vuotta, ja se asettui planeetan kiertoradalle 5. heinäkuuta 2016.

Tähän mennessä se on kiertänyt kaasujättiläisen vasta kerran, mutta 19. lokakuuta sen on tarkoitus asettua kiertoradalle lähemmäs Jupiteria. Sitten se voi tehdä täyden kierroksen vain 14 vuorokaudessa.

Kaikkiaan luotaimen on määrä tehdä 36 kierrosta ennen kuin se törmäytetään kohti planeettaa. Tähtitieteilijät toivovat sen ennen tuhoutumistaan voivan antaa kuvan siitä, mitä Jupiterin tiheän pilviverhon alle kätkeytyy.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota