Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

juno, pöly, mars, avaruuspöly

Avaruuspöly kyseenalaistaa Marsin planeettastatuksen

Juno-luotaimen kamera on havainnut Marsista peräisin olevaa pölyä avaruudessa. Aidosta planeetasta ei kuitenkaan pitäisi irrota pölyä avaruuteen. Havainto saattaakin muuttaa tutkijoiden määritelmää planeetoista.

NASA

Kun Nasan Juno-luotain vuonna 2011 suuntasi kohti Aurinkokunnan suurinta planeettaa, Jupiteria, sen mukana oli kamera, joka nyt on tehnyt ainutlaatuisen havainnon.

Tanskan teknillisen yliopiston (DTU) kehittämän kameran tehtävänä oli itse asiassa etsiä avaruudesta asteroideja, mutta se löysikin avaruudesta Jupiterin ja Maan välistä pölyä, joka on peräisin Maan naapuriplaneetasta Marsista.

Löytö oli outo, sillä tuollaista pölyä ei pitäisi olla olemassa. Planeetan painovoimakentän pitäisi pystyä pitämään pöly otteessaan.

juno, støv, mars, rumstøv,

Juno-luotain laukaistiin matkalle kohti Jupiteria elokuussa 2011.

© NASA

Onko Mars planeetta?

Tanskalaisprofessori John Leif Jørgensen, joka on yksi havainnon tehneistä tutkijoista, toteaa, että pölylöydön jälkeen pitää aloittaa keskustelu siitä, onko Mars ylipäänsä planeetta.

Joka tapauksessa planeetan määritelmää pitää päivittää.

Tutkijat totesivat nimittäin muutama vuosi sitten, että Pluto ei ole planeetta, koska se ei voi pitää rataansa puhtaana pölystä.

Ja nyt on käynyt ilmi, että Marsinkin radalla on pölyä. Planeetan määritelmä pitää siis ottaa uudelleen tarkastelun kohteeksi.

avaruuspöly, eläinratavalo, valoilmiö

Marsista peräisin oleva pöly synnyttää eläinratavalona tunnetun valoilmiön. Kun Auringon valo heijastuu pölystä, syntyy vaikutelma auringonnoususta.

Pöly selittää valoilmiön

Pöly siis saattaa viedä Marsilta sen planeettastatuksen, mutta joka tapauksessa se selittää Maassa näkyvän oudon valoilmiön.

Eläinratavalona tunnettu ilmiö näkyy tropiikissa läpi vuoden, mutta pohjoisella pallonpuoliskolla se on havaittavissa vain kevätiltaisin lännessä.

Jo pitkään on tiedetty, että valoilmiö johtuu avaruuspölystä, johon Auringon valo osuu, mutta nyt laskelmat osoittavat, että syynä on nimenomaan Marsista peräisin oleva pöly.

Pöly iskeytyi luotaimeen

Juno-luotaimen kamera rekisteröi pöyä, kun pöly törmäsi luotaimeen ja irrotti siitä pieniä palasia.

 • tähtikamera, pöly, avaruuspöly juno

  Kamera havaitsi palaset (siniset ympyrät). Tutkijat laskivat, miten paljon pölyä luotaimeen oli osunut.

  © NASA

  Kamera etsi asteroideja

  Kamera osaa erottaa taustalla näkyvät tähdet liikkuvista asteroideista. Se ei kuitenkaan havainnut asteroideja matkalla Jupiteriin, mutta teki sen sijaan oudon löydön.

 • tähtikamera, pöly, avaruuspöly, juno

  Kun avaruusply osui Junoon, se irrotti luotaimesta pieniä palasia.

  © NASA

  Törmäys kovalla nopeudella

  Kamera rekisteröi pieniä hiukkasia, jotka lensivät luotaimen ohi. Avaruuspöly iskeytyi luotaimeen niin kovalla nopeudella, että se irrotti palasia luotaimen pinnasta.

 • juno, pöly, mars, avaruuspöly

  Juno-luotaimen kamera havaitsi, että Mars jättää jälkeensä pölyä. Se voi viitata siihen, että Mars ei ole oikea planeetta – planeetan nykymääritelmän mukaan.

  © NASA

  Pölyn määrä laskettiin

  Tuhannet pienet hiukkaset lensivät luotaimen ohi. Tutkijat selvittivät, että Maan ja Jupiterin välillä on kokonainen pilvi Marsista peräisin olevaa pölyä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota