Auta astronomeja löytämään planeetta X

Aurinkokunnan laidalla piileskelee ehkä jättimäinen tuntematon planeetta. Nyt voit auttaa tutkijoita todistamaan sen olemassaolon.

Tutkijat pyytävät maallikoita etsimään rakeisista kuvista anomalioita eli poikkeavuuksia.

Jossakin Aurinkokunnan ulkolaidoilla kiertää vielä tuntematon planeetta. Tätä mieltä ainakin ovat tutkijat, mutta toistaiseksi planeetasta ei ole nähty vilaustakaan.

Aurinkokunnan ulkolaidalla sijaitsevat asteroidit käyttäytyvät omituisesti. Niiden käytöstä voisi selittää se, että jättimäisen planeetan painovoima kiskoo niitä.

Planeetan olemassaolo on kuitenkin voitu todistaa vain matemaattisilla malleilla.

Tutkijat pyytävät apua

Parhaimmillakaan nykyisin käytössä olevilla teleskoopeilla ei ole vielä onnistuttu löytämään pitäviä todisteita planeetta X:n olemassaolosta.

Koska tutkijat eivät ole kyenneet tekemään havaintoa planeetasta, he kääntyvät sinunkin puoleesi. Ryhmä tutkijoita on avannut Backyard Worlds: Planet 9 -verkkosivun. Sivulla on kuvia Aurinkokunnan ulko-osista, joita sinun pitäisi käydä läpi.

Jos näet jotain, joka voisi olla planeetta, voit merkitä sen kuvaan. Kun kaikki Nasan WISE-teleskoopin ottamat kuvat on analysoitu, tutkijaryhmä käy merkinnät läpi.

Tutkijat pyytävät maallikoita etsimään rakeisista kuvista anomalioita eli poikkeavuuksia.

Kaikki voivat osallistua

Tähtitieteilijöiden toiveiden mukaan kuvista löytyy lopulliset todisteet planeetan olemassaolosta.

Tutkimukseen osallistuminen ei vaadi erikoistaitoja. Sivustossa selitetään lyhyesti englanniksi, mitä kuvista pitäisi etsiä.

Ilmoittaudu planeettajahtiin osoitteessa Backyard Worlds: Planet 9