Aurinkokunta: Painovoimalla on kaikki valta

Tiesitkö, että Aurinkokunta on 4,6 miljardia vuotta vanha? Ja että se on vain yksi miljoonista muista aurinkokunnista? Lue lisää Aurinkokunnastamme!

solar system_solar system theme

Aurinkokunnan synty

Aurinkokuntaan kuuluu Aurinko, kahdeksan sitä kiertävää planeettaa sekä tuhansittain kuita, kääpiöplaneettoja, asteroideja ja komeettoja.

Aurinkokunta muodostui 4,6 miljardia vuotta sitten. Tuolloin Aurinko oli syntynyt maailmankaikkeuteen uutena tähtenä ja sen ympärillä kieppui kaasusta ja pölystä koostuva kiekko. Kiekon aine kasautui yhä suuremmiksi kimpaleiksi, ja lopulta siitä muodostuivat Aurinkokunnan kahdeksan planeettaa.

Kahdenlaisia planeettoja

Aurinkokunnan planeetat jaetaan sisäplaneettoihin, joita ovat Merkurius, Venus, Maa ja Mars, sekä ulkoplaneettoihin, joita ovat Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Sisäplaneetat koostuvat kivestä, kun taas ulkoplaneetat koostuvat kaasusta eikä niillä ole kiinteää pintaa.

Asteroidit jakavat Aurinkokunnan kahtia

Sisä- ja ulkoplaneettojen välillä sijaitsee asteroidivyöhyke, jolla lukuisat asteroidit kiertävät Aurinkoa. Asteroidit ovat kivenkappaleita, jotka voivat olla kaiken muotoisia ja kokoisia aina hiekanjyvästä kääpiöplaneetan kokoluokkaan.

Komeetat parveilevat Kuiperin vyöhykkeellä

Aurinkokunnan ympärillä on vyöhyke, jolla kiertää pölystä ja jäästä koostuvia komeettoja. Ne muodostuivat aineesta, joka jäi tähteeksi planeettojen muodostuttua. Aluetta kutsutaan Kuiperin vyöhykkeeksi. Silloin tällöin jokin sen komeetoista paiskautuu Aurinkokunnan sisäosiin, ja kun se tulee lähelle Aurinkoa, se alkaa sulaa. Siksi komeetta saa pyrstön, joka voidaan nähdä Maasta.

Painovoima hallitsee Aurinkokuntaa

Kaikkea liikettä Aurinkokunnassa säätelee painovoima. Aurinko on paljon suurempi kuin kaikki planeetat yhteensä, ja sen painovoima pitää planeetat paikoillaan Aurinkoa kiertävillä radoillaan. Vastaavalla tavalla Maan painovoima pitää Kuun radallaan.

Vain yksi miljoonista

Maailmankaikkeudessa on lukuisia muitakin tähtijärjestelmiä eli aurinkokuntia. Vuonna 1995 tähtitieteilijät havaitsivat ensimmäisen planeetan, joka kiersi muuta tähteä kuin Aurinkoa. Sen jälkeen on löydetty reilusti yli tuhat eksoplaneettaa, ja tähtitieteilijät uskovat niitä löytyvän vielä runsaasti.