Aurinkokunta: Miten planeetan lämpötila mitataan?

Nykyään tiedetään Aurinkokunnan eri planeettojen lämpötilat. Miten ne on onnistuttu mittaamaan niin tarkasti?

Uranus cold planet

Planeetan lämpötila mitataan säteilystä

Taivaankappaleen lämpötila voidaan määrittää sen säteilyn perusteella. Esimerkiksi viileä planeetta lähettää pitkäaaltoisia infrapunasäteitä, kun taas lämpimän planeetan infrapunasäteet ovat lyhytaaltoisia.

Tutkijat vertaavat planeetasta heijastuvaa säteilyä Auringon säteilyyn

Planeetan infrapunasäteilyn voimakkuuden selvittämiseksi siitä heijastuvaa säteilyä verrataan Auringosta vapautuvaan infrapunasäteilyyn. Arvojen välinen ero ilmaisee, paljonko planeetta säteilee lämpöä.

Tarkka tulos saadaan menetelmällä, jossa mitataan kaikki infrapunasäteilyn eri aallonpituudet, jotta löydetään juuri se aallonpituus, jolla infrapunasäteily on voimakkainta. Se osoittaa suoraan planeetan lämpötilan niin sanotun Wienin siirtymälain mukaan.

Venuksen lämpötila mitattiin ensin väärin

Jotta voitaisiin olla varmoja, että lämpötila on määritetty oikein, pitää sulkea pois se mahdollisuus, että säteily tuleekin jostain muualta kuin planeetan pinnalta. Esimerkiksi Venuksen lämpötila määritettiin ensin paljon matalammaksi kuin 464 astetta. Virhe johtui siitä, että mittausten kohteena ei ollutkaan Venuksen pinnan vaan sitä ympäröivän pilviverhon yläosan heijastama säteily. Erehdys korjattiin uusilla mittauksilla 1956.

Lue lisää Aurinkokunnan planeetoista.