Miten usein kaikki planeetat ovat suorassa ketjussa?

Silloin tällöin taivaalla nähdään useiden planeettojen jono. Voiko Aurinkokuntaan muodostua joskus kaikkien planeettojen ketju?

Venus ja Jupiter samassa linjassa

Ei ole harvinaista, että kaksi planeettaa on samalla suoralla linjalla.

© Shutterstock

Jokainen Aurinkokunnan planeetta kiertää Auringon eri ajassa.

Lyhin kiertoaika on Merkuriuksella (88 vuorokautta) ja pisin Neptunuksella (165 vuotta). Ennen pitkää kaikki kahdeksan kiertolaista sattuvat kyllä yhtä aikaa samalle suunnalle Auringosta katsottuna. Ne eivät kuitenkaan muodosta silloinkaan aivan tasaista jonoa, koska niiden ratatasot eroavat jonkin verran.

Viiden planeetan suora linja on harvinainen tapaus

Paljain silmin nähtävät Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus sekä Aurinko ja Kuu näyttivät 5. helmikuuta 1962 olevan Maasta tarkasteltuna niin tarkasti samassa linjassa, että täydellisen auringonpimennyksen yhteydessä reunimmaisten kappaleiden rajaaman sektorin kulma oli vain 16 astetta.

Tähtitieteessä kahden tai useamman planeetan sijoittumista samalle janalle kutsutaan konjunktioksi.

Maa ja viisi muuta lähimpänä Aurinkoa kiertävää planeettaa järjestyvät jokseenkin tällaiseen jonoon pari kertaa sadassa vuodessa – viimeksi 5. toukokuuta 2000 ja seuraavan kerran 8. syyskuuta 2040.

Saturnus ja Jupiter konjunktiossa vuonna 2020

Kahden planeetan konjunktiota ei tarvitse odottaa kovin pitkään. Joulukuun 21. päivänä 2020 Jupiter ohittaa Saturnuksen vain 0,1 asteen etäisyydeltä ja Maasta katsottuna nämä kaksi kaasuplaneettaa ovat samalla suoralla linjalla – ne näyttävät melkein hipaisevan toisiaan.

Jupiter ja Saturnus ovat konjunktiossa noin 20 vuoden välein. Ilmiötä ei siis voi tutkailla kovin usein – ja vuoden 2020 konjunktio on vielä harvinaisempi.

Planeetat eivät nimittäin ole olleet näin lähellä toisiaan 400 vuoteen.

Suomessa Jupiterin ja Saturnuksen konjunktiota voi tarkkailla paljain silmin suunnilleen Jyväskylän eteläpuolella, parhaiten maan eteläisimmässä osassa. Jyväskylän pohjoispuolella planeetat eivät valitettavasti näy.

Kaikki planeetat ovat lähes samalla suoralla linjalla vuonna 2854

Vain kaukoputkella erotettavien uloimpien planeettojen Uranuksen ja Neptunuksen konjunktio on mahdollinen noin 172 vuoden välein. Niinpä kaikkien kahdeksan planeetan suora ketju voi toteutua vielä harvemmin. Sitä pitää odottaa vuoteen 2854 asti.