Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Planets 12/2014
Maailmankaikkeus - Aurinkokunta

Miten usein kaikki planeetat ovat suorassa ketjussa?

Silloin tällöin taivaalla nähdään useiden planeettojen jono. Voiko Aurinkokuntaan muodostua joskus kaikkien planeettojen ketju?

Jokainen Aurinkokunnanplaneetta kiertää Auringon eri ajassa. Lyhin kiertoaika on Merkuriuksella (88 vuorokautta) ja pisin Neptunuksella (165 vuotta). Ennen pitkää kaikki kahdeksan kiertolaista sattuvat kyllä yhtä aikaa samalle suunnalle Auringosta katsottuna. Ne eivät kuitenkaan muodosta silloinkaan aivan tasaista jonoa, koska niiden ratatasot eroavat jonkin verran.

Viiden planeetan linja

Paljain silmin nähtävät Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus sekä Aurinko ja Kuu näyttivät 5. helmikuuta 1962 olevan Maasta tarkasteltuna niin tarkasti samassa linjassa, että täydellisen auringonpimennyksen yhteydessä reunimmaisten kappaleiden rajaaman sektorin kulma oli vain 16 astetta.

Tähtitieteessä kahden tai useamman planeetan sijoittumista samalle janalle kutsutaan konjunktioksi. Maa ja viisi muuta lähimpänä Aurinkoa kiertävää planeettaa järjestyvät jokseenkin tällaiseen jonoon pari kertaa sadassa vuodessa – viimeksi toukokuussa 2000 ja seuraavan kerran syyskuussa 2040.

Seuraava kahdeksan planeetan suora vuonna 2854

Vain kaukoputkella erotettavien uloimpien planeettojen Uranuksen ja Neptunuksen konjunktio on mahdollinen noin 172 vuoden välein. Niinpä kaikkien kahdeksan planeetan suora ketju voi toteutua vielä harvemmin. Sitä pitää odottaa vuoteen 2854 asti.

Lue lisää Aurinkokunnan planeetoista.

Lue myös:

Venus-planeetta
Aurinkokunta

Venus: Aurinkokunnan kuumin

5 minuuttia
Solar eclipse at Iapetus
Auringonpimennys

Auringonpimennys: Missä voi kokea auringonpimennyksen?

0 minuuttia
merkuriuksen-ylikulku
Merkurius

Merkuriuksen ylikulku Suomessa: Seuraava ylikulku näkyy vuonna 2032

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota