Aurinkokunnassa eniten kuita on nyt Saturnuksella

Avaruustutkijat ovat löytäneet Saturnuksen kiertoradalta 20 uutta kuuta, ja renkaistaan tunnettu planeetta voittaa siten Jupiterin kuiden määrällä mitattuna. Miten uudet kuut pitäisi nimetä? Nyt sinäkin voit ottaa osaa kilpailuun, jonka parhaimmat ehdotukset tulevat valituiksi.

20 kuuta, joiden kaikkien läpimitta on noin viisi kilometriä ja joista 17 kiertää Saturnusta omaan suuntaansa ja kolme noudattaa "oikeaa" kiertosuuntaa.

Tällaisesta havainnoista ilmoitti hiljattain yhdysvaltalaisen tähtitieteilijän Scott S. Sheppardin johtama tutkijaryhmä tarkkailtuaan Saturnuksen renkaita Sabura-teleskoopilla Havaijilla sijaitsevassa Mauna Kean observatoriossa.

Sama teleskooppi havaitsi vähän aikaa sitten 83 erittäin kaukaista mustaa aukkoa – tai oikeastaan kvasaaria.

Kuiden kiertorata voi paljastaa niiden alkuperän, ja ne kertovat myös olosuhteista, joissa Saturnus syntyi. Scott S. Sheppard, tähtitieteilijä, Carnegien tiedeinstituutti.

20 uuden kuun ansiosta Saturnuksen kuuluku on nyt kaikkiaan 82. Siten se pyyhältää Jupiterin ja sen 79 kuun ohi ja vie sen paikan Aurinkokunnan "kuisimpana planeettana".

©

Kuut kiertävät ryhmimä

Läpimitaltaan 125 536 kilometrin mittaisen kaasuplaneetan kuut voidaan jaotella kolmeen ryhmään riippuen niiden kallistuksesta Saturnuksen ratatasoon nähden.

Uudet 20 kuuta jakautuvat inuiittien, norjalaisten ja gallialaisten ryhmiin.

Inuiittien ryhmään liitettiin kaksi kolmesta uudesta kuusta, jotka kiertävät samaan suuntaan kuin Saturnus. Niiden kiertoradat ovat kallistuneet peräti 46 astetta Saturnuksen ratatasoon nähden ja ne ovat muihin verrattuna epäsäännöllisiä.

Tähän ryhmään kuuluvat kuut on nimetty inuiittien mytologiasta juontuvilla nimillä. Kahden uuden kuun lisäksi siihen kuuluvat Kiviuq, Ijiraq, Paaliaq, Siarnaq ja Tarqeq (siniset renkaat).

Kahden muun ryhmän kuut on taas nimetty joko norjalaisen tai gallialaisen mytologian hahmojen mukaan.

Norjalaisten ryhmä sai yhden merkittävän jäsenen. Tästä ryhmästä löytyy nimittäin Saturnuksen uloin kuu. Ryhmä sai tällä kertaa peärti 17 uutta jäsentä (punaiset renkaat).

Gallialaisten ryhmä sai viimeisen jäljelle jääneen uuden kuun (vihreät renkaat).

Mikä kuille nimeksi?

Viime vuonna Sheppard havaitsi 12 uutta kuuta Jupiterin kiertoradalta.

Tuolloin Carnegien tiedeinstituutti julisti kilpailun, jonka osanottajat saivat ehdottaa kuillle nimiä.

Näin on tänäkin vuonna. Ja myös SINULLA on mahdollisuus osallistua. Videolla kerrotaan, miten voit lähettää OMAN ehdotuksesi: