Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailmankaikkeus - Aurinkokunta

Aurinkokunnan suurimmat kuut

Mitä Aurinkokunnan planeettaa kiertää suurin kuu?

Kuiden kokokilpailussa menestyvät parhaiten Jupiterin kuu Ganymedes, jonka läpimitta on 5268 kilometriä, ja Saturnuksen kuu Titan, jonka läpimitta on 5150 kilometriä. Maan kiertolainen Kuu on niihin verrattuna kääpiö, sillä sen läpimitta on 3476 kilometriä. Merkuriusta suurempi Ganymedes oli yksi niistä neljästä taivaankappaleesta, joiden perusteella kuuluisa italialainen tiedemies Galileo Galilei oli valmis hylkäämään vuonna 1610 maakeskeisen maailmankuvan. Galilei piti epätodennäköisenä sitä, että kaikki taivaankappaleet kiertäisivät Maata. Kaukoputkellaan hän näki mm. Aurinkokunnan suurimman planeetan Jupiterin. Kun hän seurasi muutamina öinä sen ympäristön tapahtumia, hän totesi, että sitä kiersi neljä pientä taivaankappaletta. Maa ei siten ollutkaan avaruuden ainoa keskus. Galilein havaitsemat Jupiterin kuut saivat nimekseen Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto. Nämä ns. Galilein kuut voi erottaa kiikarilla tai pienellä kaukoputkella. Niistä suurin Ganymedes muistuttaa ulkonäöltään Kuuta vuorottelevien vaaleiden ja tummien alueidensa sekä kraattereidensa vuoksi. Lisäksi se kääntää aina saman puolen emoplaneettaansa kohti, kuten Kuukin. Ganymedeen massasta on kuitenkin suunnilleen puolet jäätä tai vettä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota