Tietoisku auringonpurkauksista 2 minuutissa: Aurinko katkaisee sähköt

Vuonna 2012 maapallo välttyi vain nipin napin valtavan auringonpurkauksen seurauksilta. Sähköisesti varautuneiden hiukkasten parvi olisi voinut katkaista sähköt laajoilta alueilta. Uuden avaruusteleskoopin tehtävänä on varoittaa ajoissa Auringon oikuista.

Roihuavasta Auringosta purkautuva valtava plasmapilvi voi aiheuttaa laajoja katkoja sähkönjakelussa

© SCIENCE PHOTO LIBRARY

ONGELMA:

Aurinko sinkoaa plasmaa päin Maata

Auringossa kulkevat pohjois- ja eteläsuuntaiset magneettikenttäviivat venyvät päiväntasaajan kohdalla, missä pyörimisliike on nopeinta.

Muodonmuutos voi saada voimaviivat murtautumaan pinnan läpi sillä seurauksella, että osa kentän energiasta vapautuu aiheuttaen varautuneiden hiukkasten, plasman, sinkoutumisen kohti Maata.

Soihduksi tai roihuksi kutsuttu purkaus voi sisältää kymmenen miljardia tonnia plasmaa ja yli miljardin vetypommin verran energiaa.

Maan avaruuteen ulottuva magneettikenttä antaa suojaa sähkövarauksellisia hiukkasia vastaan. Siitä huolimatta aurinkomyrskyksi kutsutun purkauksen pilvi voi esimerkiksi lamauttaa sähkö- ja tietoverkot.

KAUHUKUVA:

Jättimagneetti sammuttaa valot

Voimakkain tunnettu aurinkomyrsky osui Maahan vuonna 1859 ja sai senaikaisen kansainvälisen tietoverkon, lennätinjärjestelmän, kipinöimään ja pätkimään pahasti.

Vuonna 2012 maapallo oli joutua yhtä voimakkaan auringonpurkauksen armoille.Täysosumasta olisi seurannut paljon pahempi tilanne kuin 1859.

Koska Auringon sähkövaraukselliset hiukkaset toimivat törmätessään Maan magneettikenttään kuin ne magneetit, jotka synnyttävät sähkövirran johtimissa, jakeluverkossa syntyy häiriöitä.

Vuonna 1989 roihu, jonka voimakkuus oli vain puolet vuoden 2012 aurinkomyrskystä, tuhosi muuntoaseman Kanadassa ja katkaisi sähköt viideltä miljoonalta asukkaalta.

Auringon sähköisesti varautunut hiukkasvirta voi aiheuttaa maailmanlaajuisen sähkökatkon tuhoamalla jakeluverkot.

© GETTY IMAGES

RATKAISU:

Parempia ennusteita ja varmempia verkkoja

Nasan ACE-avaruusluotain rekisteröi soihdut tarkkailemalla Auringon kaasukehän ulko-osaa ja mittaamalla Maahan päin tulevia sähköisesti varautuneita hiukkasia. ACE toimii 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta, joten se ehtii varoittaa aurinkomyrskystä tuntia ennen sen saapumista

Mittavimpia roihuja, niin sanottuja koronan massapurkauksia, ei osata vielä selittää. Ilmiötä aletaan tutkia uudella Euroopan avaruusjärjestön ESAn kaksiosaisella avaruusteleskoopilla, Proba-3:lla, joka laukaistaan vuonna 2019.

Koska Auringon oma valo estää normaalisti kaasukehän tarkkailemisen, Proba-3:n toinen osa varjostaa Aurinkoa niin, että toinen osa voi havainnoida kaasukehää. Tällä keinolla päästään tekemään havaintoja lähempää.

Uuden tiedon toivotaan helpottavan aurinkomyrskyjen ennustamista ja antavan enemmän varautumisaikaa. Lisäksi sähkön toimitusvarmuutta on mahdollista parantaa.

ESA LÄHETTÄÄ PARIN