ESO

Aurinko kajastaa myös yöaikaan

20. maaliskuuta 2022: Valtava pölypilvi saa juuri nyt Auringon valaisemaan taivasta – yön tunteina.

Eläinratavalo

Tähän aikaan vuodesta Aurinko laskee melko varhain, mutta valosta voi päästä nauttimaan myös pari tuntia auringonlaskun jälkeen. Kajastus näkyy epämääräisenä valokiilana, joka kulkee lännen horisontista kohti taivaanlakea. Hehku näkyy vain silloin, kun taivasta eivät peitä pilvet eikä sumu.

Eläinratavalona tunnettu ilmiö näkyy paremmin Suomea etelämpänä, mutta se tunnetaan myös Pohjolassa. Sen nimi johtuu siitä, että kajastus sijoittuu Eläinradan alueelle.

Eläinrata on Auringon näennäinen rata taivaalla eli maapallon ratataso, ekliptika. Juuri nyt eläinratavalo ulottuu Oinaan tähdistöstä läheltä taivaanrantaa Härän kautta korkealle Kaksosten tähdistöön.

Kun Maan sivuuttaneet valonsäteet törmäävät pölyhiukkasiin, nämä heijastavat valon takaisin Maahan. Keltaiset nuolet näyttävät auringonvalon sijainnin.

© Thomas Schou

Pöly luo hehkua taivaalle

Eläinratavalo on Aurinkokunnan planeettojen ratatasossa leijuvasta ohuesta pölyhiukkaspilvestä heijastuvaa auringonvaloa. Koska Aurinkokunta on melko litteä, heijastus näkyy kapeana nauhana yötaivaalla. Valojuovan kirkkain osuus on Auringon suunnassa: idässä ennen auringonnousua ja lännessä auringonlaskun jälkeen.

Eläinrata­valoa aamulla

Eläinrata­valoa illalla

Ilmiö syntyy sekä ennen auringonnousua että auringonlaskun jälkeen, mutta talvella sen voi havaita etenkin aamuisin, jolloin ekliptikan ja horisontin välinen kulma on suuri.

Keväällä tilanne on päinvastainen: koska ekliptika on pystysuorassa horisonttiin nähden, ilmiö erottuu parhaiten lännessä pimeän laskeuduttua.

Kesällä ekliptikan ja horisontin välinen kulma on pieni sekä aamulla että illalla. Kun Pohjolan taivas vielä lisäksi kesällä on hyvin vaalea, ei eläinratavalo näy silloin lainkaan.

Opas eläinratavaloon

©

Toimi näin

Missä ja milloin?

Mene ulos tunti auringonlaskun jälkeen ja suuntaa katseesi länteen. Seuraavan tunnin aikana voit nähdä eläinratavalon hohtavan horisontista suunnilleen taivaan puoliväliin.

Näkyvyys?

Etsi paikka, missä valosaaste ei häiritse. Ilmiön tarkkailuun sopii hyvin länteen viettävä ranta tai mäki, jolta avautuu näkymä länteen.

Jos haluat kuvata eläinratavaloa, käytä laajakulmaobjektiivia, jossa on lyhyt polttoväli – esi­merkiksi 14 mm:n objektiivia – saadaksesi laajan kuvakentän. Käytä jalustaa, jotta voit valottaa 10–30 sekuntia ilman tärinää.