Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Katso, miten Aurinko paistaa yöllä

TÄHTITAIVAAN OPAS: Valtava pölypilvi saa Auringon valaisemaan taivasta maaliskuussa – auringonlaskun jälkeen.

ESO

Eläinratavalo

Aurinko laskee vielä melko varhain, mutta valosta voi päästä nauttimaan myös pari tuntia auringonlaskun jälkeen. Kajastus ilmenee epämääräisenä valokiilana, joka kohoaa lännen horisontista kohti taivaanlakea.

Eläinratavalona tunnettu ilmiö on eräänlainen Auringon valaiseman pölyn muodostama keila, joka näkyy alueella, missä Aurinko nousee tai laskee. Nimi johtuu siitä, että kajastus sijoittuu Eläinradan alueelle. Eläinrata on Auringon näennäinen rata taivaalla eli maapallon ratataso, ekliptika.

Se koostuu 12 tähdistöstä. Juuri nyt eläinratavalo ulottuu Oinaan tähdistöstä läheltä taivaanrantaa korkealle Kaksosten tähdistöön.

Kun Maan sivuuttaneet valonsäteet törmäävät pölyhiukkasiin, nämä heijastavat valon takaisin Maahan. Keltaiset nuolet näyttävät auringonvalon sijainnin.

© Thomas Schou

Pöly luo hehkua taivaalle

Eläinratavalo on Aurinkokunnan planeettojen ratatasossa leijuvasta ohuesta pölyhiukkaspilvestä heijastuvaa auringonvaloa. Koska Aurinkokunta on melko litteä, heijastus näkyy kapeana nauhana yötaivaalla. Valojuovan kirkkain osuus on Auringon suunnassa: idässä ennen auringonnousua ja lännessä auringonlaskun jälkeen.

  • Eläinrata­valoa aamulla

  • Eläinrata­valoa illalla

Eläinratavalo näkyy parhaiten keväällä

Ilmiö syntyy sekä ennen auringonnousua että auringonlaskun jälkeen, mutta talvella sen voi havaita etenkin aamuisin, jolloin ekliptikan ja horisontin välinen kulma on suuri.

Keväällä tilanne on päinvastainen: koska ekliptika on pystysuorassa horisonttiin nähden, ilmiö erottuu parhaiten lännessä pimeän laskeuduttua.

Kesällä ekliptikan ja horisontin kulma on pieni sekä aamulla että illalla ja taivas on vaalea, joten eläinratavalo ei näy lainkaan.

Opas eläinratavaloon

© Shutterstock

Toimi näin

  • Missä ja milloin?

    Eläinratavalo näkyy selkeimmin lännessä pian pimeyden laskeuduttua. Parhaiten näet sen rannikolta tai korkealta mäeltä, mistä on esteetön näköala taivaanrantaan.

    Tarkkaile ilmiötä pimeässä. Sopiva paikka on esimerkiksi länteen viettävä ranta, missä ei ole keinotekoisten valonlähteiden tuottamaa valosaastetta.

  • Näkyvyys?

    Jos haluat kuvata eläinratavaloa, käytä lyhyen polttovälin laajakulmaobjektiivia – esimerkiksi 14 mm:n objektiivia – saadaksesi laajan kuvakentän.

Lue myös:

Auringonpimennys taivaalla
Auringonpimennys

Täydellinen auringonpimennys koetaan talvella 2021

7 minuuttia
Aurinko pimenee
Aurinko

Mitä tapahtuu, jos Aurinko pimenee?

3 minuuttia
Aurinko

Aurinko pyörii osissa

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota