Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailmankaikkeus - Aurinko

Paljonko Aurinko painaa?

Aurinkoon Aurinkokunnan suurin kappale. Sen massa on melkein kaksi miljardia miljardia miljardia tonnia, eli se on 332 831 kertaa niin painava kuin Maa. Jupiterkin, joka on Aurinkokunnan planeetoista raskain, on Auringon rinnalla kuin kirppu, sillä Auringon paino vastaa 1 046 Jupiteria. Kaikkiaan 99,8 prosenttia Aurinkokunnan massasta on kasaantunut Aurinkoon, joka tosin kevenee koko ajan. Aurinko tuottaa energiaa sen keskuksessa tapahtuvassa fuusioreaktiossa, jossa vety muuttuu heliumiksi. Energiaa vapautuu, kun heliumatomin ydin painaa hieman vähemmän kuin prosessiin liittyvät neljä vetyatomin ydintä. Yhden heliumatomin ja neljän vetyatomin massojen ero muuttuu energiaksi Albert Einsteinin yhtälön, E = mc , mukaisesti. Toisin sanoen joka sekunti Auringon massasta katoaa neljä miljoonaa tonnia. Vaikka katoavan aineen määrä kuulostaa suurelta, se on vain murto-osa Auringon kokonaismassasta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota