solar storm expert

Neutronit enteilevät aurinkomyrskyä

Uusi järjestelmä varoittaa astronautteja kolme tuntia ennen aurinkomyrskyä.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Jos sattuu olemaan avaruuskävelyllä Maata kiertävällä radalla aurinkomyrskyn aikaan, hengenlähtö on lähellä. Pian astronauttien työ on hitusen turvallisempaa, sillä Etelä-Koreassa kehitetty varoitusjärjestelmä havaitsee myrskyt jopa tunteja ennen kuin ne ehtivät Maan etäisyydelle.

Aurinkomyrsky on Auringosta purkautuvien sähkömagneettisten hiukkasten pilvi, joka kulkee lähes valon nopeudella Aurinkokunnan läpi. Suora altistus näille hiukkasille voi olla hengenvaarallista.

Koko myrskypilvi ei kuitenkaan liiku yhtenä hiukkasparvena. Chungnamin yliopistossa kehitetty varoitusjärjestelmä perustuu siihen, että ennen myrskyä lähtee matkaan pienempi muita hieman nopealiikkeisempien hiukkasten purkaus, joka ehtii Maahan ennen pääjoukkoa. Jos etujoukko havaitaan ajoissa, myrskyyn voidaan varautua.

Etujoukon hiukkaset ovat protoneja. Kun ne osuvat Maan ilmakehän molekyyleihin, nämä hajoavat ja törmäävät toisiin ilmamolekyyleihin. Ketjureaktion tuloksena syntyy neutroneja, jotka voidaan havaita Maassa olevilla ilmaisimilla. Neutroninilmaisimia on muun muassa etelänavan tuntumassa.

Neutronien määrästä voidaan päätellä protonien energiasisältö, ja siitä taas voidaan laskea, miten suurienergiaisia pääjoukon hiukkaset ovat ja miten nopeasti ne kulkevat. Etu- ja pääjoukon välinen viive voi olla kolme tuntia. Siinä ajassa astronautti ehtii painua suojaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: