Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Minne auringonvalon energia häviää?

Keskimäärin Maahan osuu Auringon valoa 352 wattia neliökilometriä kohden. Koska Maan pinta heijastaa valoa takaisin avaruuteen, planeettamme ei silti lämpene lämpenemistään.

Shutterstock

Maa saa kaiken aikaa lisää Auringon säteilyenergiaa, mutta planeetta ei siitä huolimatta muutu aina vain lämpimämmäksi, koska se luovuttaa samaa tahtia yhtä paljon energiaa kuin se vastaanottaa.

Kun säteet osuvat planeettaan, ne joko muuttuvat lämmöksi tai heijastuvat takaisin avaruuteen.

Kappaleen pinnan valonheijastuskyky ilmaistaan albedona eli heijastavuutena. Pinnan heijastama valo nähdään pinnan värinä. Kun pinta heijastaa kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia, se aistitaan valkoiseksi.

Valkoisen pinnan albedo on lähellä yhtä. Sen sijaan siinä tapauksessa, että pinta ei heijasta lainkaan valoa, se näyttää mustalta. Silloin pinnan albedo on nolla.

6 % heijastuu ilmakehästä.

20 % heijastuu pilvistä.

4 % heijastuu maanpinnasta.

30 % valosta heijastuu.

Maan albedo eli heijastavuus on siten suunnilleen 0,3.

51 % imeytyy

19 % imeytyy ilmakehään.

70 % valosta imeytyy. Ilmakehä ja pilvet luovuttavat energiaa mm. pitkäaaltoisena lämpösäteilynä.

Suuri osa auringonvalosta jää ilmakehään

Maan ilmakehä, pilvet ja pinta heijastavat noin 30 prosenttia auringonvalosta, joten sen albedo on keskimäärin vähän yli 0,3.

Loput 70 prosenttia auringonvalosta jää ilmakehään ja maanpintaan ja lämmittää niitä.

Koska lämpöopin ensimmäisen pääsäännön mukaan energia säilyy mutta voi muuttaa muotoaan, ilmakehän ja maan lämpenevät molekyylit luovuttavat kaiken energian ennen pitkää infrapunasäteilynä, jonka aallonpituus on suurempi kuin näkyvän valon.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota