Rengasmainen auringonpimennys Saudi-Arabiassa

Koe auringonpimennys: Askartele projektori

Torstaina 10.6. puolenpäivän jälkeen Suomessa on mahdollista seurata osittaista auringonpimennystä. Tässä ohjeet ilmiön turvalliseen tarkkailuun.

Tänään puolenpäivän jälkeen Kuu haukkaa palan Auringosta.

Ilmiön tarkkailuun erinomaisia paikkoja ovat Grönlanti ja Islanti, sillä siellä osittainen auringonpimennys näkyy erityisen hyvin.

Osassa Grönlantia Kuu kulkee Maasta katsottuna koko Auringon kiekon yli. Siellä voidaan siis nähdä rengasmainen auringonpimennys.

Täällä Suomessa pimennys näkyy osittaisena. Helsingissä pimennys kestää 12.52–15.15, Vaasassa 12.46–15.13, Oulussa 12.50–15.18 ja Utsjoella 12.51–15.19. Pimennyksen maksimi on Helsingissä 14.04, Vaasassa 13.59, Oulussa 14.05 ja Utsjoella 14.06.

Auringonpimennys 10. kesäkuuta 2021

Paras paikka tarkkailla kesäkuun 10. päivän rengasmaista auringonpimennystä on Grönlannin luoteisrannikolla kello 10.30–11.00 UT. Punainen väri näyttää alueen, jolla auringonpimennys näkyy rengasmaisena. Merkinnät 0.80-0.20 osoittavat, miten suuri osa Auringosta peittyy, prosentit vaihtelevat nollasta yli 80:een.

© Fred Espenak/NASA GSFC

Suurimmassa osassa Eurooppaa Auringosta peittyy 0–40 prosenttia. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä suurempi osa Auringosta jää Kuun varjon peittoon. Utsjoella Auringon halkaisijasta peittyy parhaimmillaan 61 prosenttia ja Helsingissäkin 39 prosenttia.

Pahvilaatikko suojaa silmiä

Jos katsot suoraan Aurinkoon, auringonpimennys voi vaurioittaa silmiäsi olipa se sitten täydellinen tai osittainen.

Auringosta tulevat ultraviolettisäteet polttavat silmien sarveiskalvoa. Näkyvän valon säteet taas voivat vaurioittaa niitä verkkokalvon sauva- ja tappisoluja, jotka aistivat valon määrää ja aallonpituutta.

Infrapunainen Auringon säteily polttaa verkkokalvon sauva- ja tappisoluja, jolloin tarkan näön alue vahingoittuu. Riskit ovat erityisen suuria lapsilla ja nuorilla.

Siksi muun muassa Nasa suosittelee, että auringonpimennystä seurataan vain hyväksyttyjen suojalasien läpi. Toinen vaihtoehto on askarrella turvallinen apuväline pahvilaatikosta.

VIDEO: Turvallinen tapa katsoa auringonpimennystä Nasan ohjeiden mukaan

Kun seuraat pimennystä laatikon kautta selkä Aurinkoon päin, näet laatikossa heijastuksen Kuun varjosta, umbrasta.

Joulukuun 4. päivänä 2021 vuorossa on täydelllinen auringonpimennys.

Tuolloin Kuu on lähempänä Maata, jolloin sen varjo peittää suuremman osan Aurinkoa kuin kesäkuussa. Se on kuin maalivahti, joka rangaistuspotkua odottaessaan yrittää peittää mahdollisimman suuren alan maalista.

Joulukuussa täydellinen auringonpimennys tosin näkyy ainoastaan Antarktiksella.

VIDEO: Unohda pilvet ja oma sijaintisi ja seuraa kesäkuun pimennystä livestriiminä