Suurimmassa osassa Eurooppaa Auringosta peittyy 0–40 prosenttia. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä suurempi osa Auringosta jää Kuun varjon peittoon. Utsjoella Auringon halkaisijasta peittyy parhaimmillaan 61 prosenttia ja Helsingissäkin 39 prosenttia.
Pahvilaatikko suojaa silmiä
Jos katsot suoraan Aurinkoon, auringonpimennys voi vaurioittaa silmiäsi olipa se sitten täydellinen tai osittainen.
Auringosta tulevat ultraviolettisäteet polttavat silmien sarveiskalvoa. Näkyvän valon säteet taas voivat vaurioittaa niitä verkkokalvon sauva- ja tappisoluja, jotka aistivat valon määrää ja aallonpituutta.
Infrapunainen Auringon säteily polttaa verkkokalvon sauva- ja tappisoluja, jolloin tarkan näön alue vahingoittuu. Riskit ovat erityisen suuria lapsilla ja nuorilla.
Siksi muun muassa Nasa suosittelee, että auringonpimennystä seurataan vain hyväksyttyjen suojalasien läpi. Toinen vaihtoehto on askarrella turvallinen apuväline pahvilaatikosta.
VIDEO: Turvallinen tapa katsoa auringonpimennystä Nasan ohjeiden mukaan
Kun seuraat pimennystä laatikon kautta selkä Aurinkoon päin, näet laatikossa heijastuksen Kuun varjosta, umbrasta.
Joulukuun 4. päivänä 2021 vuorossa on täydelllinen auringonpimennys.
Tuolloin Kuu on lähempänä Maata, jolloin sen varjo peittää suuremman osan Aurinkoa kuin kesäkuussa. Se on kuin maalivahti, joka rangaistuspotkua odottaessaan yrittää peittää mahdollisimman suuren alan maalista.
Joulukuussa täydellinen auringonpimennys tosin näkyy ainoastaan Antarktiksella.
VIDEO: Unohda pilvet ja oma sijaintisi ja seuraa kesäkuun pimennystä livestriiminä