Vety on maailmankaikkeuden yleisin ja myös yksinkertaisin alkuaine. Vetyatomin ytimessä on vain yksi protoni. Kun vedyn protonit törmäilevät ja yhdistyvät Auringon sisuksissa, syntyy heliumia. Se on maailmankaikkeuden toiseksi yleisin alkuaine.
MR: Tehoton prosessi
Heliumatomin ytimessä on yleensä kaksi protonia ja kaksi neutronia. Siksi yhden heliumatomin syntymiseen tarvitaan neljän vetyatomin fuusioituminen. Se ei tapahdu aivan helposti. Reaktiossa on monta vaihetta, eikä se ole järin tehokas. Onneksi.
Fuusioreaktion tehottomuuden ansiosta Aurinko paistaa vielä pitkään. Auringon fuusioreaktio on jatkunut 4,6 miljardia vuotta, ja paistetta on luvassa vielä viisi vuosimiljardia.
Kun Auringon vety loppuu, se alkaa paisua ja muuttuu niin sanotuksi punaiseksi jättiläistähdeksi.
Samaan aikaan Auringon sisässä kehitys kulkee vastakkaiseen suuntaan. Kun sisäinen säteilypaine Auringon ytimessä vähenee, painovoima alkaa puristaa ydintä kasaan. Paineen kasvaessa myös lämpötila nousee rajusti.
Kun lämpötila nousee 100 miljoonaan asteeseen, ytimessä alkaa uusi fuusioreaktio. Osa vedystä fuusioituneesta heliumista alkaa fuusioitua edelleen hiileksi. Kolmesta heliumatomista syntyy yksi hiiliatomi.
Kun kaikki helium on muutaman miljoonan vuoden kuluttua fuusioitunut hiileksi, Aurinko päättää päivänsä valkoisena kääpiötähtenä.