NASA
Auringon soihtu aurinkomyrsky

Filmattua: Voiko aurinkomyrsky hävittää elämän maapallolta?

Tieteiselokuvassa Tieto aurinkomyrsky uhkaa tuhota Maan elämän. Mikä aurinkomyrsky oikeastaan on? Millaisen vaaran se aiheuttaa maapallolle?

Hollywood liioittelee – aurinkomyrskyt eivät vaaranna ihmiskunnan olemassaoloa. Niiden energiamäärä ei riitä Maan ilmakehän läpäisemiseen ja luonnon polttamiseen sillä tavalla kuin elokuva Tieto esittää.

Myrskyt voivat kuitenkin aiheuttaa monenlaisia ongelmia maapallolla. Auringon roihupurkaus voi johtaa voimakkaaseen aurinkotuuleen, joka saattaa sähkövarauksisilla hiukkasillaan ja säteilyllään vahingoittaa esimerkiksi satelliitteja ja sähköverkkoja.

Aurinkomyrskyn aikana satelliittiviestintä voi takuta eikä GPS toimi silloin kunnolla. Protonit ja elektronit saattavat kuumentaa satelliitteja jopa niin paljon, että ne palavat.

Kun myrsky saavuttaa Maan, planeettaa suojaava magneettikenttä voi painua kokoon ja magneettiset voimat pääsevät vaikuttamaan sähkönjakeluun ja aiheuttaa oikosulkuja.

Räjähdykset ja purkaukset tappavat

Ainoastaan aurinkomyrskyjä rajummat avaruuden energiapurkaukset uhkaavat Maan elämää.

Esimerkiksi tähden räjähtämisellä supernovana tai gammapurkauksella voi olla kohtalokkaat seuraukset ihmiskunnalle, jos tapahtumapaikka on lähellä. Tähän tulokseen päätyi Oxfordin yliopiston ja Harvardin–Smithsonianin astrofysiikan keskuksen tutkimusryhmä vuonna 2017.

Roihupurkaus terrorisoi tekniikkaa

Aurinkomyrskyt eivät ole tappavia, mutta ne häiritsevät yhteiskunnalle tärkeiden teknisten laitteiden ja järjestelmien toimintaa.

aurinkomyrsky vaihe 1 satelliitit
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Tyrmäysisku satelliiteille

Auringosta purkautuvien varautuneiden hiukkasten pommitus voi vahingoittaa satelliitteja ja etenkin napa-alueilla estää esimerkiksi radioviestinnän.

Aurinkomyrsky vaihe 2 lentokone
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Lentomatkustajat säteilytyksessä

Aurinkomyrskyn aikana lentokoneessa altistutaan kymmenkertaiselle säteilymäärälle. Säteilyannos jää kuitenkin yleensä pienemmäksi kuin esimerkiksi silloin, kun käydään röntgenkuvauksessa.

Aurinkomyrsky vaihe 3 sähkö ja tietotekniikka
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Tietotekniikka kärsii

Auringon hiukkasvirran aiheuttamat magneettiset häiriöt voivat aiheuttaa sähköverkossa ylijännitteen, joka rikkoo siihen liitettyjä laitteita. Tietokoneet ja -verkot ovat haavoittuvia.

Maan elämän voi hävittää 0,13 valovuoden päässä supernovana räjähtävä tähti tai peräti 45 valovuoden säteellä tapahtuva gammapurkaus, joka syntyy superraskaan tähden ytimen luhistuessa tai kahden neutronitähden törmätessä toisiinsa. Kumpikin tapaus tuottaa valtavasti energiaa.

Lähimpään supernovaehdokkaaseen on matkaa 150 valovuotta, eikä Linnunradassa ole havaittu koskaan gammapurkausta.