Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aurinko syntyi kaksosena

Tutkijaryhmä on tullut siihen tulokseen, että Auringolla on kaksonen, joka vaikuttaa Aurinkokuntamme naapurustossa. Tämä kaksonen on saattanut tappaa dinosaurukset.

NASA

Kun Aurinko syntyi 4,6 miljardia vuotta sitten, se ei ollut yksin. Auringolla oli sitä pienempi kaksonen, joka vuosien kuluessa on loitontunut sisarestaan.

Näin toteaa tutkijaryhmä, joka on perehtynyt tähtien muodostumiseen.

Jos tutkijat ovat oikeassa, Auringon mystinen kaksonen saattaa olla syypää dinosaurusten tuhoon.

Kaksonen elää yhä

Tutkijat Berkeleyn ja Harvardin yliopistoista ovat perehtyneet Perseuksen tähdistön molekyylipilveen, jossa syntyy uusia tähtiä.

Havaintojen perusteella he loivat simulaation, jonka mukaan kaikki Auringon kaltaiset tähdet ovat syntyneet useamman tähden järjestelmässä.

Ensimmäisten miljoonien vuosien kulueesa tähtien välinen side katkeaa. Joko kookkaampi tähti nielaisee pienemmän tai sitten tähdet loittonevat toisistaan.

Auringon tapauksessa tutkijat uskovat, että meidän tähtemme kaksonen vaikuttaa yhä lähistöllä – vähintään kolmen valopäivän päässä meistä.

Tähti tappoi dinosaurukset

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että Aurinkokunnan ulkopuolinen taivaankappale ohittaa meidät 25–30 miljoonan vuoden välein ja synnyttää sekasortoa Aurinkokunnan laitamien komeettojen ja asteroidien keskuudessa.

Siinä saattaa olla selitys sille, että Maahan noin 30 miljoonan vuoden välein on iskeytynyt meteori, joka on aiheuttanut dinosaurusten katoamisen kaltaisia joukkotuhoja.

Nyt pohditaan sitä, onko komeettoja ja asteroideja tönivä taivaankappale Auringon kaksonen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota