Sun storm
Maailmankaikkeus - Aurinko

Mikä Auringossa myrskyää?

Kun Auringossa tapahtuvat räjähdykset aiheuttavat häiriöitä Maan magneettikentässä, niitä kutsutaan aurinkomyrskyiksi.

Auringon magneettikenttä on alituisessa liikkeessä. Ajoittain osa magneettisesta energiasta vapautuu Auringon kaasukehässä tapahtuvissa voimakkaissa räjähdyksissä. Näitä purkauksia kutsutaan aurinkomyrskyiksivarsinkin silloin, kun ne aiheuttavat ongelmia Maassa.

Auringon kaasukehän eli koronan kaasu on niin kuumaa, että Auringon painovoima ei pysty pitämään sitä paikoillaan. Kun kaasut laajenevat ulospäin, syntyy aurinkotuuli. Siinä kaasut ovat ionisoituneita, joten ne kuljettavat mukanaan Auringon tuottamaa magneettikenttää.

Koronan massapurkaukset ovat Auringosta sinkoutuvia valtavia kaasupilviä, joiden aine on peräisin syvemmältä Auringon kaasukehästä kromosfääristä ja fotosfääristä. Koronan massapurkaukset voimistavat aurinkotuulen virtausta ja sen kuljettamaa magneettikenttää.

Kun purkauksen aine on ehtinyt Maan lähistölle, se on jo levinnyt laajalle alalle, mutta aurinkotuulen ja maapallon magneettikentän vuorovaikutuksessa syntyy silti voimakkaita sähkövirtoja.

Nämä magneettimyrskyt ilmenevät varsinkin napa-alueilla loistavina revontulina ja häiriöinä sähkönjakeluverkon toiminnassa.

Lue myös:

Aurinko

Auringossa on reikiä

1 minuuttia
Sollisten
Aurinko

10 asiaa, joita et tiennyt Auringosta

5 minuuttia
Aurinko

Auringon iän määrittäminen

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!