Sun storm

Mikä Auringossa myrskyää?

Kun Auringossa tapahtuvat räjähdykset aiheuttavat häiriöitä Maan magneettikentässä, niitä kutsutaan aurinkomyrskyiksi.

maanantai 9. tammikuuta 2012

Auringon magneettikenttä on alituisessa liikkeessä. Ajoittain osa magneettisesta energiasta vapautuu Auringon kaasukehässä tapahtuvissa voimakkaissa räjähdyksissä. Näitä purkauksia kutsutaan aurinkomyrskyiksi varsinkin silloin, kun ne aiheuttavat ongelmia Maassa.

Auringon kaasukehän eli koronan kaasu on niin kuumaa, että Auringon painovoima ei pysty pitämään sitä paikoillaan. Kun kaasut laajenevat ulospäin, syntyy aurinkotuuli. Siinä kaasut ovat ionisoituneita, joten ne kuljettavat mukanaan Auringon tuottamaa magneettikenttää.

Koronan massapurkaukset ovat Auringosta sinkoutuvia valtavia kaasupilviä, joiden aine on peräisin syvemmältä Auringon kaasukehästä kromosfääristä ja fotosfääristä. Koronan massapurkaukset voimistavat aurinkotuulen virtausta ja sen kuljettamaa magneettikenttää.

Kun purkauksen aine on ehtinyt Maan lähistölle, se on jo levinnyt laajalle alalle, mutta aurinkotuulen ja maapallon magneettikentän vuorovaikutuksessa syntyy silti voimakkaita sähkövirtoja.

Nämä magneettimyrskyt ilmenevät varsinkin napa-alueilla loistavina revontulina ja häiriöinä sähkönjakeluverkon toiminnassa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: