Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Kesäaurinko

Aurinko hyvästelee kesäpäivän vihreällä välähdyksellä

Smaragdinvihreät auringonsäteet kimmeltävät merenpinnalla juuri ennen kuin Aurinko katoaa horisonttiin. Kiiruhda ulos katsomaan harvinaista valoilmiötä.

Auringon vihreä välähdys

Oikeasta kohdasta ja oikeissa olosuhteissa katsottuna voivat kesäillan viimeiset auringonsäteet näyttää vihreältä välähdykseltä.

Ilmakehä toimii kuin optinen linssi, joka taivuttaa auringonvalon värejä, jos valo osuu siihen vinosti.

Ilmiö voi syntyä vain, jos sää on selkeä ja tyyni ja veden tai tasaisen maan yläpuolinen ilma on kerrostunut lämpötilan ja molekyylitiheyden mukaan.

Ilma saa värit esiin

Heti pinnan yllä olevan kerroksen pitää olla lämpimämpi kuin seuraava kerros.

Nämä taittumiskerrokset vahvistavat hetken Auringon kiekon yläreunan säteitä niin, että vihreät ja punaiset aallonpituudet jäävät näkyviin.

Noin 75 prosenttia vihreistä välähdyksistä syntyy näin, mutta niitä voi syntyä muillakin tavoilla, ja joskus ne näyttävät myös sinertäviltä.

Jotta ilmiön voi nähdä, katsoja saa olla korkeintaan 10 metriä meren- tai maanpintaa ylempänä.

Opas vihreään välähdykseen

© Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Toimi näin

Missä?

Asetu 5–10 metriä meren- tai maanpinnan yläpuolelle kohtaan, josta on esteetön näkymä länteen illan viimeisiin auringonsäteisiin.

Milloin?

Taivaan pitää olla täysin pilvetön niin pitkälle kuin katse kantaa. Pitää myös olla tyyntä, jotta meren- tai maanpinta on lämmin ja ilmiön edellyttämät taittumiskerrokset muodostuvat.

Vihreä välähdys syntyy vasta viime säteiden hiipuessa, juuri ennen kuin Auringon kiekon yläreuna katoaa. Ilmiötä on vaikea olla huomaamatta, vaikka se kestää vain pari sekuntia, sillä se on hyvin kirkas, smaragdinvihreä valonvälähdys.