Aurinko loistaa vihreänä
Kesäaurinko

Sopivalla säällä kesäiltana Auringon viime säteet voi nähdä horisontissa vihreänä välähdyksenä.

© Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk

Aurinko loistaa vihreänä

Smaragdinvihreät auringonsäteet kimmeltävät merenpinnalla juuri ennen kuin Aurinko katoaa horisonttiin. Voit kokea tämän harvinaisen valoilmiön lämpimänä kesäkuisena yönä.

keskiviikko 30. toukokuuta 2018 teksti Jesper Grønne

Oikeasta kohdasta ja oikeissa olosuhteissa katsottuna voivat kesäkuisen illan viimeiset auringonsäteet näyttää vihreältä välähdykseltä. Ilmakehä toimii kuin optinen linssi, joka taivuttaa auringonvalon värejä, jos valo osuu siihen vinosti. 

Ilmiö voi syntyä vain, jos sää on selkeä ja tyyni ja veden tai tasaisen maan yläpuolinen ilma on kerrostunut lämpötilan ja molekyylitiheyden mukaan.

Ilma saa värit esiin

Heti pinnan yllä olevan kerroksen pitää olla lämpimämpi kuin sitä seuraava kerros. 

Nämä niin sanotut taittumiskerrokset toimivat kuin suurennuslasi ja vahvistavat muutaman sekunnin ajan Auringon kiekon yläreunan säteitä niin, että vihreät ja punaiset aallonpituudet jäävät näkyviin. 

Noin 75 prosenttia vihreistä välähdyksistä syntyy näin, mutta niitä voi syntyä muillakin tavoilla, ja joskus harvoin ne näyttävät myös sinertäviltä. Jotta ilmiön voi nähdä, katsoja saa olla korkeintaan 10 metriä meren- tai maanpintaa ylempänä vaikkapa mäellä tai laivassa.

Toimi näin

  • Asetu 5–10 metriä meren- tai maanpinnan yläpuolelle kohtaan, josta on esteetön näkymä länteen illan viimeisiin auringonsäteisiin.

  • Taivaan pitää olla täysin pilvetön niin pitkälle kuin katse kantaa. Pitää myös olla tyyntä, jotta meren- tai maanpinta on lämmin ja ilmiön edellyttämät taittumiskerrokset muodostuvat.

  • Vihreä välähdys syntyy vasta viime säteiden hiipuessa, juuri ennen kuin Auringon kiekon yläreuna katoaa. Ilmiötä on vaikea olla huomaamatta, vaikka se kestää vain pari sekuntia, sillä se on hyvin kirkas, smaragdinvihreä valonvälähdys.

Lähde löytöretkelle universumiin

Vihreät auringonsäteet ovat vain yksi taivaalla nyt näkyvistä ilmiöistä.  

Tähtitaivasta voit tarkkailla hyvällä kiikarilla. Jos haluat tiirailla taivaalle, saat nyt täydellisen aloituspaketin. Siinä on:

  • Laadukas kiikari, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Opas tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit myöhemmin tänä vuonna suunnata kiikarin vaikka Orionin tähdistöön ja tarkkailla Betelgeuzea – taivaan kirkkainta punaista ylijättiläistä. Se näkyy Mitilux-kiikarilla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: