Kesäaurinko

Sopivalla säällä kesäiltana Auringon viime säteet voi nähdä horisontissa vihreänä välähdyksenä.

© Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Maailmankaikkeus - Aurinko

Aurinko hyvästelee kesäpäivän vihreällä välähdyksellä

OPAS: Smaragdinvihreät auringonsäteet kimmeltävät merenpinnalla juuri ennen kuin Aurinko katoaa horisonttiin. Voit kokea tämän harvinaisen valoilmiön lämpimänä kesäkuisena yönä.

Oikeasta kohdasta ja oikeissa olosuhteissa katsottuna voivat kesäkuisen illan viimeiset auringonsäteet näyttää vihreältä välähdykseltä. Ilmakehä toimii kuin optinen linssi, joka taivuttaa auringonvalon värejä, jos valo osuu siihen vinosti.

Ilmiö voi syntyä vain, jos sää on selkeä ja tyyni ja veden tai tasaisen maan yläpuolinen ilma on kerrostunut lämpötilan ja molekyylitiheyden mukaan.

Ilma saa värit esiin

Heti pinnan yllä olevan kerroksen pitää olla lämpimämpi kuin sitä seuraava kerros.

Nämä niin sanotut taittumiskerrokset toimivat kuin suurennuslasi ja vahvistavat muutaman sekunnin ajan Auringon kiekon yläreunan säteitä niin, että vihreät ja punaiset aallonpituudet jäävät näkyviin.

Noin 75 prosenttia vihreistä välähdyksistä syntyy näin, mutta niitä voi syntyä muillakin tavoilla, ja joskus harvoin ne näyttävät myös sinertäviltä. Jotta ilmiön voi nähdä, katsoja saa olla korkeintaan 10 metriä meren- tai maanpintaa ylempänä vaikkapa mäellä tai laivassa.

Opas vihreään välähdykseen

Toimi näin

  • Missä?

    Asetu 5–10 metriä meren- tai maanpinnan yläpuolelle kohtaan, josta on esteetön näkymä länteen illan viimeisiin auringonsäteisiin.

  • Milloin?

    Taivaan pitää olla täysin pilvetön niin pitkälle kuin katse kantaa. Pitää myös olla tyyntä, jotta meren- tai maanpinta on lämmin ja ilmiön edellyttämät taittumiskerrokset muodostuvat.

    Vihreä välähdys syntyy vasta viime säteiden hiipuessa, juuri ennen kuin Auringon kiekon yläreuna katoaa. Ilmiötä on vaikea olla huomaamatta, vaikka se kestää vain pari sekuntia, sillä se on hyvin kirkas, smaragdinvihreä valonvälähdys.

Lue myös:

Aurinko

Auringossa on reikiä

1 minuuttia
Aurinkokunta

Venuksen ylikulku paljasti Aurinkokunnan mitat

7 minuuttia
Sun storm
Aurinko

Aurinko: Mikä Auringossa myrskyää?

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!