Astronaut 1969

Aurinko lähettää tavaraa

Onko Auringosta jo saatu näytteitä? Jos on, haluaisin tietää, miten ne otettiin.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Maahan tuotiin ensimmäiset Aurinko-näytteet jo yli 40 vuotta sitten. Niitä ei kuitenkaan haettu itse Auringosta, vaan ne otettiin Kuussa. Nasan Apollo-ohjelman astronautit pystyttivät sinne pienen maston, jonka alumiiniseen purjeeseen aurinkotuuleksi kutsuttu Auringon ulko-osasta peräisin oleva hiukkasvirta osui.

Auringosta alettiin kerätä näytteitä toden teolla vasta elokuussa 2001. Silloin Nasa lähetti 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta kiertävälle radalle Genesis-luotaimen. Se sieppasi kolmen vuoden ajan aurinkotuulen hiukkasia, ennen kuin se lähti palaamaan Maahan syyskuussa 2004. Kaikki sujui suunnitelmien mukaan aina loppusuoralle asti.

Koska jarruvarjo ei toiminut, näytteet sisältävä kapseli vahingoittui iskeytyessään rajusti maahan Utahissa. Osa näytelevyistä säilyi silti niin ehjinä, että niitä pystyttiin hyvin tutkimaan laboratoriossa.

Tutkimus osoittautui tieteellisesti arvokkaaksi. Analyysien tulokset muuttivat tutkijoiden käsitystä siitä, miten Aurinko ja Aurinkokunta ovat syntyneet.

Aurinkotuuli paljastaa paljon

Aurinko menettää joka tunti ulko-osastaan 4–6 miljardia tonnia ainetta. Tätä jatkuvaa hiukkasvirtaa nimitetään aurinkotuuleksi. Se koostuu etenkin vedystä ja heliumista. Aurinkotuuli sisältää kuitenkin myös muita, tutkijoita enemmän kiinnostavia, alkuaineita. Niiden pohjalta on mahdollista tehdä päätelmiä Auringon rakenteesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: