Solar Core

Auringon plasman liikkeet paljastuivat

Tarkennetut Auringon mallit auttavat ennustamaan purkauksia.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Mallit ovat epävarmoja

Astrofyysikot seuraavat Auringon aktiivisuutta voidakseen ennustaa ilmastonmuutoksia sekä auringonpurkauksia, jotka häiritsevät viestintäsatelliittien ja sähköverkon toimintaa. Heidän käyttämänsä mallit ovat kuitenkin epävarmoja, ja nyt tiedetään, miksi:

Auringon pinnasta on ollut liian vähän kuvia. Uudet Nasan Solar Dynamics Observatory -satelliitin 16-kertaisesti aiempia tarkemmat kuvat osoittavat, että Auringon sisäosa käyttäytyy toisin kuin on oletettu.

Uutta tietoa Auringon aktiivisuudesta

Auringon pinnan alla magneettinen plasma virtaa edestakaisin napojen välillä kuin dynamo. Joka 11. vuosi Auringon aktiivisuus kohoaa huippuunsa ja navat vaihtavat paikkaa. On luultu, että plasma virtaa päiväntasaajalta kohti napoja ja taas takaisinpäin yhdessä kiertoliikkeessä. Uudet kuvat, joita Nasan satelliitti on ottanut joka 45. sekunti kahden vuoden ajan, osoittavat, että plasma kiertääkin Auringon sisällä kahdessa kerroksessa.

Hansenin kokeellisen fysiikan laboratorion, Nasan ja Stanfordin yliopiston tutkijat ovat analysoineet kuvat ja korjaavat nyt malleja, jotta tulevaisuudessa Auringon aktiivisuutta ja auringonpurkauksia voidaan ennustaa nykyistä tarkemmin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: