Aurinko ja Kuu siintävät yhtä aikaa taivaalla

Aurinko ja Kuu näyttävät lähes yhtä suurilta 9. kesäkuuta. ”Kaksoisauringoksi” kutsuttu harvinainen ilmiö syntyy, kun Kuu nousee ennen kuin Aurinko on laskenut.

Aurinko ja Kuu ovat Helsingin horisontissa taivaalla yhtä korkealla vartti ennen auringonlaskua 9. kesäkuuta. Kun käännyt vain 180 astetta, niin näet molemmat taivaankappaleet, jotka vaikuttavat yhtä suurilta ja punertavilta.

Neljännestunti ennen auringonlaskua 9. kesäkuuta voit ihailla erikoista ilmiötä: taivaalla näyttää loistavan yhtaikaa kaksi aurinkoa. Täysikuu ja Aurinko hehkuvat yhtä voimakkaasti, kun ne ovat noin asteen verran horisontin yläpuolella.

Aurinko on luoteessa ja Kuu kaakossa – suoraan toisiaan vastapäätä.

  • AURINGONLASKU LUOTEESSA 9. KESÄKUUTA 2017 KLO 22.27 HELSINKI

  • TÄYSIKUU KAAKOSSA 9. KESÄKUUTA 2017 KLO 22.27 HELSINKI

Näky syntyy siksi, että Maan ja Kuun radat eivät ole pyöreitä. Kuunousee noin puoli tuntia ennen auringonlaskua.

Ilmiötä voit tarkkailla parhaiten, kun Aurinko on hieman horisontin yläpuolella. Silloin sen valo on niin himmeä, että voit katsoa sitä suoraan.

Toimi näin:

  • Etsi paikka, josta näet horisonttiin sekä luoteen että kaakon suuntaan. Tarkoitukseen sopii hyvin esimerkiksi kaupungissa korkea rakennus tai luonnossa mäki tai rantakallio.

  • Muista, että et saa katsoa suoraan Aurinkoon, ennen kuin se on matalalla horisontissa ja sen valo on himmennyt. Liian kirkas valo voi vaurioittaa silmiäsi.

  • Jos haluat valokuvan ”kaksoisauringosta”, käytä kalansilmäobjektiivia. Sellaisella objektiivilla voit ottaa laajakulmakuvan, joka kattaa koko taivaan – ja saat siis sekä Auringon että Kuun ikuistettua samaan kuvaan.