Katso video: Pimennyksen ABC
Mitä auringonpimennyksen aikana oikein tapahtuu? Ja miksi täydellinen auringonpimennys on niin harvinainen ilmiö? Katso video, niin saat vastaukset.

Yllä oleva video näyttää, miten Maa ja Kuun radat yhden kahden vuoden välein osuvat sellaiseen kohtaan, että jossain päin maapalloa voidaan kokea täydellinen auringonpimennys.
Animaatiosta selviää myös, miten Kuun varjo ylipäänsä voi peittää koko Auringon.
Videolla perehdytään seuraaviin kysymyksiin:
Milloin täydellinen auringonpimennys syntyy? Vastaus: Kun Kuu osuu radallaan täsmälleen Maan ja Auringon väliin ja peittää Maasta katsottuna koko Auringon.
Miksi Aurinko ei pimene aina, kun Kuu osuu Maan ja Auringon väliin? Vastaus: Auringonpimennys on mahdollinen joka vuosi periaatteessa 13 kertaa. Koska Kuun radan taso on 5 astetta kallellaan Maan rataan nähden, Kuu ei peitä Aurinkoa joka kerta ollessaan Maan ja Auringon välissä.
Miksi täydellisiä auringonpimennyksiä sattuu enintään kaksi vuodessa? Vastaus: Kuu on radallaan vain kahdessa pisteessä täsmälleen Maa ja Auringon välissä.
Miksi todennäköisyys nähdä täydellinen auringonpimennys on varsin pieni? Vastaus: Käytännössä Kuu on yhden tai kahden vuoden välein vain toisessa mahdollisessa pimennyspisteessä.
Miten suuressa osassa Maata täydellinen auringonpimennys näkyy? Vastaus: Täydellinen auringonpimennys näkyy 16 000 kilometriä pitkällä ja 160 kilometriä leveällä kaistaleella.
Napsauta sivun yläreunassa olevaa videota.
Lisää katsottavaa: Auringonpimennys avaruudesta katsottuna
Tästä videopätkästä näet, miltä auringonpimennys näyttää.
Osittainen auringonpimennys Nasan SDO-laboratorion kuvaamana