Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solformørkelse set fra SDO
Maailmankaikkeus - Auringonpimennys

Katso video: Pimennyksen ABC

Mitä auringonpimennyksen aikana oikein tapahtuu? Ja miksi täydellinen auringonpimennys on niin harvinainen ilmiö? Katso video, niin saat vastaukset.

Yllä oleva video näyttää, miten Maa ja Kuun radat yhden kahden vuoden välein osuvat sellaiseen kohtaan, että jossain päin maapalloa voidaan kokea täydellinen auringonpimennys.

Animaatiosta selviää myös, miten Kuun varjo ylipäänsä voi peittää koko Auringon.

Videolla perehdytään seuraaviin kysymyksiin:

Milloin täydellinen auringonpimennys syntyy? Vastaus: Kun Kuu osuu radallaan täsmälleen Maan ja Auringon väliin ja peittää Maasta katsottuna koko Auringon.

Miksi Aurinko ei pimene aina, kun Kuu osuu Maan ja Auringon väliin? Vastaus: Auringonpimennys on mahdollinen joka vuosi periaatteessa 13 kertaa. Koska Kuun radan taso on 5 astetta kallellaan Maan rataan nähden, Kuu ei peitä Aurinkoa joka kerta ollessaan Maan ja Auringon välissä.

Miksi täydellisiä auringonpimennyksiä sattuu enintään kaksi vuodessa? Vastaus: Kuu on radallaan vain kahdessa pisteessä täsmälleen Maa ja Auringon välissä.

Miksi todennäköisyys nähdä täydellinen auringonpimennys on varsin pieni? Vastaus: Käytännössä Kuu on yhden tai kahden vuoden välein vain toisessa mahdollisessa pimennyspisteessä.

Miten suuressa osassa Maata täydellinen auringonpimennys näkyy? Vastaus: Täydellinen auringonpimennys näkyy 16 000 kilometriä pitkällä ja 160 kilometriä leveällä kaistaleella.

Napsauta sivun yläreunassa olevaa videota.

Lisää katsottavaa: Auringonpimennys avaruudesta katsottuna

Tästä videopätkästä näet, miltä auringonpimennys näyttää.

Osittainen auringonpimennys Nasan SDO-laboratorion kuvaamana

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota