Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lähde seikkailulle Andien vuoristoon

Laita vaelluskengät jalkaan ja lähde Tieteen Kuvalehden mukana Chileen. Vierailemme vesiputouksella, vaellamme maan kauneimmissa kansallispuistoissa ja laskemme Trancurajoen kuohuissa. Matka huipentuu täydelliseen auringonpimennykseen, jota seuraamme lumipeitteisen aktiivisen tulivuoren huipulta.

Chile Travel

Matka alkaa Chilen sykkivästä ja vuorten ympäröimästä pääkaupungista, Santiago de Chilestä.

Pääkaupungista ajamme kohti Santa Cruzin kaupunkia. Siellä tutustumme museoon, jossa muistellaan, miten 10 vuotta sitten 33 kaivostyöläistä jäi jumiin kaivokseen satojen metrien syvyyteen.

Kaivostyöläiset odottivat pimeydessä 69 vuorokautta, kunnes heidät lopulta saatiin pelastettua erikoisvalmisteisella pelastuskapselilla.

Klaustrofobisesta kokemuksesta saa museossa hyvän käsityksen tutustumalla kapseliin, yksityiskohtaisiin kuvauksiin ja kaivostyöläisten omiin kertomuksiin.

Koe kylmä jokiretki, joka laukaisee adrenaliiniryöpyn

© Shutterstock

Kaikki hotellit on täyteen buukattu – mutta me löysimme tilaa!

Kaikki hotellit auringonpimennysvyöhykkeellä ovat olleet jo vuosia loppuunvarattuja, mutta oma matkatoimistomme, Bonnier Expeditions, onnistui varaamaan uuden hotellin kauniista Pucónin kaupungista Chilestä vain meidän käyttöömme ja takaamaan Tieteen Kuvalehden lukijoille unohtumattoman matkan.

Matkalla voit päästää sinussa asuvan seikkailijan valloilleen:

  • Laske Trancurajoen kuohuissa 10 kilometriä.
  • Nouse 2 360 metriä korkean Quetrupillan-tulivuoren huipulle ja seuraa sieltä auringonpimennystä.
  • Tutustu Colchaguan kaivoskatastrofiin, jossa 33 kaivostyöläistä jäi 69 vuorokaudeksi jumiin kaivokseen.
  • Vaella aktiivisen, 2 847 metriä korkean Villarrica-tulivuoren rinteillä.
  • Matkusta hyvällä CO2-omallatunnolla. Kaikki matkalaiset avustavat 500 kilometrin päässä Santiago de Chilestä sijaitsevan San Clementen vesivoimalan lisärakentamista.

Seuraavaksi tutustumme Saltos del Lajan vesiputouksiin. Siellä Lajajoen vedet syöksyvät 35 metriä alas kallionkielekkeeltä.

Tämä kaikki on vain esimakua siitä upeasta luonnosta, jonka saamme kokea Pucónin vuoristokaupungissa. Kaupunkia kutsutaan myös portiksi Patagoniaan.

Pucónissa meitä odottaa vain meidän ryhmällemme varattu pieni, aivan uusi hotelli, joka sijaitsee kauniilla paikalla Andien juurella.

Voit haluessasi osallistua koko päivän kestävälle retkelle Huerquehuen kansallispuistoon ja tutustua sen vaikuttaviin metsiin ja karuihin tulivuorimaisemiin.

Hurjapäillä on myös tilaisuus laskea Trancurajoen kuohuja. Joen jääkylmä vesi johdattaa seikkailijat 10 kilometriä pitkälle vesivuoristoradalle.

Katso, miten Geminidit synnyttävät taivaalle jopa 100 tähdenlentoa tunnissa

Geminidit ovat epätavallinen meteoriparvi, sillä ne syntyvät, kun Maa kulkee asteroidi 3200 Phaethonin jälkeensä jättämien kivien ja pölyn halki. Yleensä meteoriparvet syntyvät komeetan pölyn vaikutuksesta. Lisäksi Geminidit tuntuvat voimistuvan vuosi vuodelta.

© Göran Strand

Illan voit viettää ihaillen eteläisen pallonpuoliskon tähtitaivasta.

Chilessä tähtitaivas näyttää erilaiselta kuin Euroopassa. Täällä me katsomme Linnunradan reunaan, mutta eteläiseltä pallonpuoliskolta on näkymä suoraan Linnunradan hehkuvaan keskukseen, jossa miljardit tähdet loistavat ja muodostavat kirkkaan vyön taivaalle.

Juuri silloin, kun olemme Puconissa, Geminidien meteoriparvi luo taivaalle tähdenlentojen ilotulituksen, joka tarjoaa jopa 100 tähdenlentoa tunnissa.

Koe uskomaton elämys tulivuoren huipulla

Reitti Villarrican tulivuoren huipulle on pitkä, mutta näkymä huipulta on niin upea, että rasitus unohtuu.

© Shutterstock

Voit itse päättää, haluatko seurata auringonpimennystä hotellin kattoterassilta drinkki kädessä vai koetko tapahtuman luonnon omalta terassilta: tulivuoren huipulta.

Quetrupillan on sammunut tulivuori, jonka huipulle voi nousta muutamassa tunnissa. 2 360 metrin korkeudesta on esteetön näkymä auringonpimennykseen.

Jos haluat vielä hurjemman seikkailun, sinun pitää herätä aikaisin aamulla ja nousta aktiivisen Villarrica-tulivuoren huipulle.

Villarrican kraatterin reuna on 2 847 metriä merenpinnan yläpuolella. Sieltä on upeat näkymät Pucónin kaupunkiin ja Andien vuoristoon. Matka huipulle on pitkä, mutta palkintona on unohtumaton elämys.

Avaa portti Patagoniaan hyvällä CO2-omallatunnolla

Kaikki matkalaiset tukevat automaattisesti 500 kilometriä Santiago de Chilestä etelään sijaitsevaa San Clementen vesivoimalaitosta.

Lisärakentamisen jälkeen paikallisten maanviljelijöiden ei tarvitse käyttää dieselgeneraattoreita, vaan he saavat vihreää sähköä vesivoimalaitoksesta.

Valmistuttuaan vesivoimalaitos vähentää vuosittaisia CO2-päästöjä noin 10 000 tonnilla.

Mariposan vesivoimalaitos sijaitsee San Clementessä, noin 500 kilometriä Santiago de Chilen eteläpuolella. Alueen asukkaat käyttävät usein dieselgeneraattoreita tuottamaan sähköä. Lisärakennelman on määrä tuottaa viljelijöille vihreää vesisähköä omasta voimalaitoksesta.

© Global Climate Institute

CO2-kompensaation idea on siinä, että taloudellinen avustuksemme vesivoimalaitokseen vastaa sitä CO2-määrää, jonka tuotamme matkan aikana.

Arviomme mukaan jokainen matkalainen aiheuttaa noin 4 000 kilon CO2-päästöt. Siis 3 800 kg lentomatkalla Euroopasta Chileen, 100 kg sisämaanlennolla Chilessä ja 100 kg bussimatkoilla.

CO2-kompensaatio ei tarkoita sitä, etteikö matkasta jäisi CO2-jalanjälki.

Kun auringonpimennysmatkalla 2020 tuemme Mariposas Hydroelectric Project -hanketta, toivomme, että alueen CO2-päästöt pienenevät jatkossa vesivoimalan myötä.

Lue myös:

Auringonpimennys

Koe auringonpimennys Chilessä

3 minuuttia
Auringonpimennys

GALLERIA: Aurinko katosi Chilen yltä

3 minuuttia
Auringonpimennys

Koe auringonpimennys 1. luokassa

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota