Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailmankaikkeus - Auringonpimennys

Katsele turvallisesti auringonpimennystä

Muista suojalasit, kun haluat seurata auringonpimennystä. Jos et suojaa silmiäsi, altistat ne pysyville näkövammoille.

Käytä ehdottomasti suojalaseja

Ihminen voi pilata silmänsä loppuiäkseen seuraamalla auringonpimennystäilman suojaa. Niiden parin minuutin kuluessa, mitä auringonpimennys kestää, auringonvalo jää kokonaan Kuun peittoon. Näkymää on helppo ihailla, mutta nyt täytyy muistaa pitää varansa.

Kun ohut Auringon sirppi taas tulee esiin, vaarana ovat vakavat silmävauriot, jos suojalaseja ei ole pantu päähän ajoissa.

Vaikka Auringon kiekosta on näkyvissä vain prosentti, valo on kuitenkin 10 000 kertaa niin voimakas kuin täydenkuun valo. Jos katsoo lähes peitossa olevaa Aurinkoa, voi saada pysyviä näkövaurioita jo muutamassa sekunnissa.

Suojalasit estävät näkövammoja

Auringosta tulevat ultraviolettisäteet polttavat silmien sarveiskalvoa. Näkyvän valon säteet taas voivat vaurioittaa niitä verkkokalvon sauva- ja tappisoluja, jotka aistivat valon määrää ja aallonpituutta.

Infrapunainen Auringon säteily polttaa verkkokalvon sauva- ja tappisoluja, jolloin tarkan näön alue vahingoittuu. Riskit ovat erityisen suuria lapsilla ja nuorilla.

Auringonpimennyksen aikana täytyy siis aina käyttää asiallisia suojalaseja. Niissä on suodattimet, joita suurin osa auringonvalosta ei läpäise. Hyväksytyt suojalasit päästävät vain noin 0,003 prosenttia auringonvalosta silmiin.

Voiko tavallisilla aurinkolaseilla katsella auringonpimennystä?

Tavalliset aurinkolasit EIVÄT suojaa silmiä auringonpimennyksessä, koska niiden läpi tunkeutuu liikaa auringonvaloa.

Käytä ehdottomasti vain erityisiä auringonpimennyslaseja.

Suodatin myös kiikariin ja kameraan

Suojalasit päässäkin on vaarallista seurata auringonpimennystä kiikarin tai kameran läpi. Niiden linssit vaikuttavat nimittäin samalla tavalla kuin suurennuslasi, jolla kohdistetaan Auringon säteitä tulen sytyttämiseksi.

Monet kiikareita ja kameroita myyvät yritykset myyvät myös erityisiä suodattimia, jotka voi asettaa kiikarin tai kameran linssin eteen pimennyksen aikana.

Tee itse teleskooppi

Sen sijaan, että katselisit auringonpimennystä suoraan suojalasien läpi, voit myös rakentaa oman teleskoopin kahdesta pahvinpalasta tai pahvilaatikosta. Näin voit tarkkailla pimennystä ilman näkövammojen vaaraa.

Auringon lisäksi myös Kuu pimenee. Lue lisää kuunpimennyksestä.

Lue myös:

Facts om solformørkelser - sol og måne
Auringonpimennys

10 faktaa Auringon pimentymisistä

1 minuuttia
Auringonpimennys

Seuraa suorana Auringon muuttumista tulirenkaaksi

0 minuuttia
Auringonpimennys

Katso huikeat kuvat: Auringonpimennys avaruudesta nähtynä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota