Katsele turvallisesti auringonpimennystä

Muista suojalasit, kun haluat seurata auringonpimennystä. Jos et suojaa silmiäsi, altistat ne pysyville näkövammoille.

Muista suojalasit, kun haluat seurata auringonpimennystä. Jos et suojaa silmiäsi, altistat ne pysyville näkövammoille.

Shutterstock

Käytä ehdottomasti suojalaseja

Ihminen voi pilata silmänsä loppuiäkseen seuraamalla auringonpimennystä ilman suojaa. Niiden parin minuutin kuluessa, mitä auringonpimennys kestää, auringonvalo jää kokonaan Kuun peittoon. Näkymää on helppo ihailla, mutta nyt täytyy muistaa pitää varansa.

Kun ohut Auringon sirppi taas tulee esiin, vaarana ovat vakavat silmävauriot, jos suojalaseja ei ole pantu päähän ajoissa.

Vaikka Auringon kiekosta on näkyvissä vain prosentti, valo on kuitenkin 10 000 kertaa niin voimakas kuin täydenkuun valo. Jos katsoo lähes peitossa olevaa Aurinkoa, voi saada pysyviä näkövaurioita jo muutamassa sekunnissa.

Suojalasit estävät näkövammoja

Auringosta tulevat ultraviolettisäteet polttavat silmien sarveiskalvoa. Näkyvän valon säteet taas voivat vaurioittaa niitä verkkokalvon sauva- ja tappisoluja, jotka aistivat valon määrää ja aallonpituutta.

Infrapunainen Auringon säteily polttaa verkkokalvon sauva- ja tappisoluja, jolloin tarkan näön alue vahingoittuu. Riskit ovat erityisen suuria lapsilla ja nuorilla.

Auringonpimennyksen aikana täytyy siis aina käyttää asiallisia suojalaseja. Niissä on suodattimet, joita suurin osa auringonvalosta ei läpäise. Hyväksytyt suojalasit päästävät vain noin 0,003 prosenttia auringonvalosta silmiin.

Katsele turvallisesti auringonpimennystä
© Shutterstock

Voiko tavallisilla aurinkolaseilla katsella auringonpimennystä?

Tavalliset aurinkolasit EIVÄT suojaa silmiä auringonpimennyksessä, koska niiden läpi tunkeutuu liikaa auringonvaloa.

Käytä ehdottomasti vain erityisiä auringonpimennyslaseja.

Suodatin myös kiikariin ja kameraan

Suojalasit päässäkin on vaarallista seurata auringonpimennystä kiikarin tai kameran läpi. Niiden linssit vaikuttavat nimittäin samalla tavalla kuin suurennuslasi, jolla kohdistetaan Auringon säteitä tulen sytyttämiseksi.

Monet kiikareita ja kameroita myyvät yritykset myyvät myös erityisiä suodattimia, jotka voi asettaa kiikarin tai kameran linssin eteen pimennyksen aikana.

Tee itse teleskooppi

Sen sijaan, että katselisit auringonpimennystä suoraan suojalasien läpi, voit myös rakentaa oman teleskoopin kahdesta pahvinpalasta tai pahvilaatikosta. Näin voit tarkkailla pimennystä ilman näkövammojen vaaraa.

Auringon lisäksi myös Kuu pimenee. Lue lisää kuunpimennyksestä.