Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

GALLERIA: Aurinko katosi Chilen yltä

Täydellinen auringonpimennys kietoi Chilen ja Argentiinan pimeyteen tiistaina 2. heinäkuuta kello 23.39 Suomen aikaa. Tuhannet turistit olivat matkanneet seuraamaan pimennystä La Sillan observatorioon. Korkealla sijaitseva Atacaman autiomaa, jossa sää on lähes aina pilvetön, tarjosi heille kaksi uskomattoman kaunista minuuttia pimennyksen aikana.

Shutterstock

Tietyssä paikassa maapallolla se tapahtuu vain kerran 360 vuodessa.

Kun heinäkuun 2. päivänä Aurinko pimeni kapealla kaistaleella Argentiinan ja Chilen yllä, alueella olleet ihmiset saivat seurata taivaankappaleiden tanssia, jossa Kuu liukui Auringon eteen ja peitti sen kokonaan.

Nauti täydellisestä auringonpimennyksestä

Euroopan eteläinen observatorio (ESO), jonka alaisuudessa La Sillan observatorio toimii, järjesti kutsuvieraille observatorion 50-vuotisjuhlan kunniaksi mahdollisuuden seurata auringonpimennystä aitiopaikalta Atacaman autiomaassa.

La Sillan teleskoopit olivat muun muassa mukana ottamassa ensimmäisiä kuvia mustasta aukosta ja löytämässä Maata muistuttavan Proxima b -eksoplaneetan.

Katso tästä, miten Kuu peitti Auringon.

Observatorio takasi täydellisen näkyvyyden

Näkymät La Sillan observatoriosta ovat vailla vertaa. Observatorio sijaitsee maailman kuivimmassa autiomaassa, jossa pilvipeite on vähäinen tai olematon. Alueella on yli 300 pilvetöntä yötä vuodessa.

Sebastian Relster/Ebbe Rasch

Kamerat valmiina

Kohokohtaa odotettiin innokkaasti. Linssit valmiina seurattiin, miten taivaalle ilmestyi odotettu mutta silti uskomaton näytelmä, joka kesti kaksi ja puoli tuntia. Sinä aikana Kuu kulki Auringon yli ja peitti sen hetkeksi kokonaan. Täydellinen vaihe kesti vain kaksi minuuttia. Jännitys tiivistyy: 3, 2, 1...

ESO

Kuu kulki kohti Aurinkoa

Maan Kuu liikkui kohti Aurinkoa ja varasti hetkeksi Auringon paikan.

ESO

Timanttisormus

Ja lyhyen ajan Kuu onnistui peittämään Auringon. Silloin päivä muuttui yöksi ja tapahtumia seuranneet saivat nauttia täydellisestä pimennyksestä.

Auringonpimennykset ovat aina erilaisia. Tässä kuvassa näkyy timanttisormus. Alavasemmalla oleva piste on tässä sormuksen timantti.

ESO

Ja kaikki päättyy aikanaan

Muutaman sekunnin kuluttua Aurinko otti jälleen ohjat. La Sillan observatoriossa tapahtumia seuranneet totesivat, että seuraavan kerran juuri sillä paikalla täydellinen pimennys koetaan vasta 360 vuoden kuluttua.

ESO

Täydellinen auringonpimennys on kosminen onnenpotku

Auringonpimennystä Atacaman autiomaassa seuranneet ihmiset kokivat harvinaisen kosmisen ilmiön.

Täydellinen auringonpimennys syntyy silloin, kun Kuu on täsmälleen Maan ja Auringon välissä ja peittää koko Auringon kiekon.

Kuu voi peittää Auringon, koska Aurinko on noin 400 kertaa niin suuri kuin Kuu ja sijaitsee Maasta katsottuna noin 400 kertaa niin kaukana kuin Kuu.

Siksi Aurinko näkyy taivaalla yhtä suurena kuin Kuu ja Kuu voi pimentää Auringon.

© Claus Lunau

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota